Gezondheid

Stichting daagt Staat voor sluiten verpleeghuizen bij één coronageval; ook ActiZ boos
EONOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stichting daagt Staat voor sluiten verpleeghuizen bij één coronageval; ook ActiZ boos

De stichting Stop Onnodige Vrijheidsbeperking in de Zorg (Sovidz) is van plan de Staat te dagvaarden over een deel van het verpleeghuizenbeleid. In een brief meldde zorgminister De Jonge vorige week dat verpleeghuizen in zijn geheel dicht moeten als er sprake is van een coronabesmetting, tot verdriet van de stichting. Branchevereniging voor zorgorganisaties ActiZ snapt de boosheid.

Sovidz en ActiZ over verpleeghuizen

De Jonge schreef vorige week: 'In verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg geldt dat het ontvangen van bezoek verboden is indien in die instellingen zich nog één of meer covid-19 besmettingen voordoen.'

Afspraken

Adviseur van Sovidz Brenda Frederiks is ontstemd: "Het is niet in lijn met de afspraken", stelt ze in Langs de Lijn En Omstreken. "Er zijn denk ik genoeg alternatieven, zoals iemand isoleren in een bepaalde kamer of een afdeling afsluiten. Dit is wel heel rigoureus: er is één iemand ziek en dan moet het hele huis dicht", aldus Frederiks.

Ook Conny Helder, bestuurslid van ActiZ, is niet blij. "Wij begrijpen de keuze van het ministerie niet", zegt Helder. "Er is maatwerk mogelijk", vindt ze. "Laat het aan een organisatie over om een verstandige keuze te maken", zegt ze.

Kort geding

Vertegenwoordigers van Sovidz hadden afgelopen dagen meerdere gesprekken op het ministerie, maar dit leverde niks op. Daarom wil de stichting nu naar de rechter. Voor ActiZ gaat dit te ver, stelt Helder. "We zijn nog volop in overleg met VWS. We hebben de hele crisis met elkaar goed overlegd en we zijn er altijd uitgekomen. Ik ga er vanuit dat we er nu uitkomen."

Mocht het niet lukken, wil Helder nog niet zeggen of ActiZ later zich aansluit bij het kort geding. "Dat is nog niet aan de orde", aldus de bestuurder.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie