Gezondheid

Nieuwe voedingshype: gluten zijn slecht voor het brein!

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe voedingshype: gluten zijn slecht voor het brein!

Volgens de nieuwste trend doen we er goed aan gluten links te laten liggen. Dat zouden namelijk dé boosdoeners van Alzheimer, Parkinson en depressies zijn. Tja, wat moeten we daar nu van geloven? Dr Kelder spreekt met dr. Guido Camps, die en passant ook nog even gehakt maakt van mythes over vleesvervangers.

Guido Camps, voedingswetenschapper aan de Universiteit Wageningen, ooit de allereerste jonge doctor in dit programma, wordt meteen getrakteerd op een excuus van dr Kelder: "Ik heb je toen nog diep beledigd. Dat je meer wortels moest eten omdat ik je nogal vol vond…"

Smoothie? Suikerbom!

In de veelomvattende wereld van de voedingskunde heeft Camps het als wetenschapper soms zwaar. "Als je geen bewijs hoeft te leveren, kun je een hoop stellen." Een voedingshype is dus zo de wereld ingeslingerd. "Wetenschappers hebben daar veel werk aan om dat vervolgens te ontkrachten. Maar mensen onthouden de hype en niet de ontkrachting, want die is veel minder interessant."

Naast foodbloggers met onderbuikgevoelens moet Camps het soms ook opnemen tegen andere wetenschappers die met rigoureuze onderzoeken op de proppen komen. Zoals laatst de Amerikaanse arts en auteur David Perlmutter, die stelde dat gluten de oorzaak zijn van allerlei hersenziektes. "Klopt helemaal niks van", zegt Camps. De denkfout zit hem in het onderscheid tussen causatie en correlatie. Mensen die gluten eten krijgen misschien hersenziekten, maar dat wil niet zeggen dat het door de gluten komt. "Ja, iedereen die brood eet, gaat uiteindelijk dood - hè hè!"

De nieuwste Jortcast vind je in je podcast-app, of beluister 'm hieronder:

Gluten, smoothies en vleesvervangers: hyper de voedingshype hoera!

Ster advertentie
Ster advertentie