Hartpatiënten op afstand monitoren met nieuwe app: 'Je hebt meer controle'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hartpatiënten op afstand monitoren met nieuwe app: 'Je hebt meer controle'

Cardiologen in Maastricht introduceren een app waarmee het hartritme van chronische hartpatiënten gecontroleerd én behandeld kan worden. Dianda Veldman onderschrijft als directeur van de Patiëntenfederatie het belang van apps die technisch gezien simpel zijn om bij ziekenhuizen in te voeren. "We willen voorkomen dat ziekenhuizen allemaal het wiel opnieuw gaan uitvinden. Als je iets goed kunt kopiëren, doe dat dan, want het scheelt geld en ontwikkeltijd", zegt ze in NOS Nieuws en Co.

Noodgedwongen zaten veel patiënten die geen corona hadden de afgelopen twee jaar thuis, omdat reguliere zorg door capaciteitsproblemen werd afgeschaald. Hierdoor hebben zorgapps die tot nu toe in de experimentele fase verkeerden, de kans gekregen om zich te bewijzen als alternatief voor fysieke behandelingen in het ziekenhuis.

Het Maastricht UMC+ en zorgverzekeraar VGZ hebben na goede ervaringen nu als eerste in Nederland een overeenkomst gesloten om het gebruik van een hartritme-app te financieren als onderdeel van de reguliere zorg.

Telefonisch overleg

Patiënten kunnen thuis of zelfs als ze op vakantie zijn hun hartritme meten, terwijl cardiologen dit op afstand beoordelen. Als alleen advies over aanpassing van medicatie nodig is, is er telefonisch overleg. Maar als via de app alarmbellen gaan rinkelen, moeten patiënten nog naar het ziekenhuis.

De Patiëntenfederatie is groot voorstander van het gebruik van zorgapps, vooral omdat patiënten door het zelf uitvoeren van metingen beter begrijpen hoe hun gezondheid zich ontwikkelt en beter kunnen meepraten over hun behandeling. "Je legt toch iets minder je lot volledig in handen van zorgverleners. Je hebt gewoonweg meer controle", stelt Veldman.

'Vliegwielcoalitie'

Om de digitale transformatie van de zorg aan te jagen heeft de Patiëntenfederatie de zogeheten vliegwielcoalitie in het leven geroepen. Daarin zijn zorgverzekeraars, zorgaanbieders, leveranciers en patiënten vertegenwoordigd. "Het idee is dat partijen elkaar makkelijker vinden en zo ook sneller belemmeringen zichtbaar worden. Dan kunnen we bijvoorbeeld gericht lobbyen bij toezichthouder NZa als de tarieven niet toereikend zijn."

Ook de hartritme-app kan nu vanwege veranderde tarieven echt wijdverbreid toegepast gaan worden. "We weten dat als iets financieel niet aantrekkelijk is, er niets gebeurt in de zorg", aldus Veldman.

n&co app cardiologen

Ster advertentie
Ster advertentie