Gezondheid

Pfizer-Nederland: vanaf april 7,5 miljoen extra doses vaccin

KRO-NCRV
foto: KRO-NCRV (NPO radio 1)foto: KRO-NCRV (NPO radio 1)
  1. Nieuwschevron right
  2. Pfizer-Nederland: vanaf april 7,5 miljoen extra doses vaccin

Over twee tot vijf maanden kan ons land fors meer Covid-19-vaccins tegemoet zien die door farmaceut Pfizer in samenwerking met het Duitse BioNTech zijn ontwikkeld: minstens 7,5 miljoen extra doses. De medicijnen-multinational heeft zijn productiecapaciteit zodanig opgeschroefd dat de beloofde leveranties al vanaf april kunnen plaatsvinden.

Die toezegging deed Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer-Nederland, in 1 op 1. "Vanaf kwartaal twee kunnen we vol opschalen." Eerder vandaag maakte Pfizer bekend dat de EU op 75 miljoen extra doses van het Pfizer/BioNtech-vaccin kan rekenen.

Voor Nederland komt het dan erop neer dat we "op basis van een verdeelsleutel" 3,89 procent extra tegemoet kunnen zien van deze berg, bovenop de eerder beloofde Pfizervaccins aan de EU, vertelt Kaptein. "Eerder deze extra doses leveren gaat niet lukken. Maar in kwartaal twee moet dat zeker gaan lukken."

Opsteker

De opsteker voor het relatief trage vaccinatieprogramma in Nederland komt bovenop een toezegging van financieel en operationeel directeur Sierk Poetting van BioNTech die het Duitse blad Der Spiegel optekende. Volgens het bedrijf zou de EU vanaf april op tientallen miljoenen extra doses kunnen rekenen.

Volgens Poetting zouden in het tweede kwartaal tot 75 miljoen doses aan vaccins eerder naar de EU kunnen gaan. De BioNTech-directeur rept in het Duitse tijdschrift van een aantal positieve ontwikkelingen in het productieproces, waaronder uitbreiding van het aantal samenwerkingspartners en licenties.

Prik twee van Pfizer

Terwijl het vaccinatieprogramma in ons land eindelijk op gang begint te komen, blijft de discussie over de tweede prik volop aanhouden. En dan vooral over de wachttijd op prik twee van Pfizer. Zo besloot VWS-minister Hugo de Jonge onder druk van de Tweede Kamer om die uit te stellen tot in de zesde week na de eerste vaccinatie, net zoals de Britten dat doen. Want dan kun je alvast meer mensen prikken, zo is de redenering.

Maar Pfizer zelf blijft dat afraden. De tweede prik moet per se binnen drie weken, meldt Kaptein. "Wij zijn gehouden aan de bijsluiter die het Europees Medicijnagentschap op basis van onze data heeft gemaakt."

Gordiaanse knoop

Met verwondering volgt de medisch directeur van Pfizer Nederland, en tevens arts, de zoveelste Gordiaanse Knoop die er moet worden doorgehakt binnen het Outbreak Management Team (OMT). Waar drie weken geleden dit overlegorgaan onder leiding van RIVM-directeur Jaap van Dissel aandrong op invoering van een avondklok, lijkt het OMT nu volop aan te sturen op versoepeling van de lockdown maatregelen. Met als blikvanger: de heropening van basisscholen vanaf volgende week.

Of Nederland op dit vlak een 'zwabberbeleid' voert, laat Kaptein in het midden. Maar dat het RIVM en VWS-minister De Jonge niet optimaal gebruik maken van de kennis en kunde van Pfizer en andere covid-19-vaccin-producenten ter ondersteuning van de vaccinatiestrategie, staat voor hem buiten kijf.

Meer betrokkenheid bedrijfsleven

Kaptein pleit dan ook voor meer betrokkenheid van vertegenwoordigers vanuit de medisch biologische dan wel medisch-technologische hoek van het bedrijfsleven bij het OMT. Zo zou het enorm helpen als de farmaceuten om de zoveel tijd worden gehoord door leden van het OMT, meent Kaptein. "Het valt mij op dat de informatie die wij indirect delen, met bijvoorbeeld het Ministerie van VWS en het OMT, niet altijd terecht komt op de plek terecht waar het zou moeten komen."

Verder mikt Kaptein in 1 op 1 erop dat Pfizer binnen anderhalf week zeker weet of hun vaccin ook ├ęcht werkt tegen de zogenaamde Braziliaanse virusvariant. Maar daarover is de medicus nu al optimistisch gestemd. Vast staat dat het Pfizer-BioNtech-vaccin effectief is tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse mutant.

Midzomernacht

Kaptein moet sowieso een goedmoedig mens zijn. Want op de slotvraag van Sven Kockelmann wanneer zowat iedereen in Nederland eindelijk is gevaccineerd, is zijn antwoord doordrenkt van optimisme : "Ik heb twee data genoemd: ergens eind juni. Maar zelf denk ik: midzomernacht, de belangrijkste dag van dit jaar."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie