'Corona is helaas nog geen griepje'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Corona is helaas nog geen griepje'

Dagelijks worden er duizenden mensen positief getest, maar er liggen maar zo’n 160 mensen op de Intensive Care. Is COVID-19 eindelijk het 'griepje' geworden zoals het al sinds het begin van de crisis door sommigen wordt genoemd? Nee, zegt viroloog Marion Koopmans in Virusfeiten: "Zo simpel is het niet."

#12 - Corona is nog lang geen griepje (S02) - Virusfeiten

Koopmans denkt dat we moeten oppassen voor de lange termijn. "Het sentiment is nu: het is klaar, we zijn er doorheen, maar zo simpel is het niet", zegt ze. Volgens haar is corona als een griepje slechts één van de mogelijke scenario’s. "Er kan ook een stap tussen zitten, waarin we oplevingen krijgen, met nieuwe varianten", aldus de viroloog. "Ik denk dat het belangrijk is dat we dat blijven herhalen dat dat tweede scenario mogelijk is. Niet alleen zeggen: het is klaar. Maar vertel ook wat je hebt klaarliggen als we toch weer een opleving gaan krijgen."

Ook intensivist Diederik Gommers is voorzichtig: "160 Mensen op de IC is toch nog best veel, en er liggen ook nog zo’n 1000 in het ziekenhuis. Elke patiënt met COVID is er eentje te veel", vindt hij, want de reguliere zorg is er natuurlijk ook. Gommers vreest ook nog een golfje van mensen die terugkomen van wintersport. "De maand maart wil ik echt nog wel even zien. Ik verwacht een stijging, al kunnen we dat wel bolwerken."

We profiteren van late boosters

De boostercampagne kwam in Nederland wat laat op gang, wat tot veel kritiek leidde, maar het lijkt een blessing in disguise te zijn, zeggen Gommers en Koopmans. "We hebben recent geboosterd en dat is gunstig. Daar hebben we baat van", zegt Koopmans. Boosters geven kort extra immuniteit, maar dat effect wordt snel minder.

Gommers denkt dat de boosters één van de redenen zijn dat er zo weinig mensen op de IC liggen: "Ze beschermen tegen 94% van de ziekenhuisopnames. De booster is echt belangrijk!"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie