Gezondheid

Rob Geus wordt niet vrolijk van 'shaming' NVWA

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rob Geus wordt niet vrolijk van 'shaming' NVWA

Vanaf vandaag wil de NVWA meer en sneller inspectierapporten openbaar maken van horeca-ondernemingen. Ondanks dat hij jarenlang gore keukens controleerde in De Smaakpolitie, is Rob Geus - ook zelf horeca-ondernemer - niet enthousiast. "Veertig procent van de horeca ligt op z'n gat door corona, de timing is dramatisch slecht", zei de voormalige SBS-ster in Dit is de Dag.

'Horeca-viespeuken aan de schandpaal', kopte De Telegraaf gisteren over het nieuws. Het zorgde voor veel onrust in de horecawereld, zegt Geus. "Ik heb heel veel interviews gegeven, het was gekkenhuis."

De NVWA gaat twee weken na een inspectie het rapport openbaar te maken. Als daar ongeregeldheden worden geconstateerd, is het volgens Geus onduidelijk of dat bij verbetering later wordt aangepast. "Dat maakt mij ongerust", zegt Geus, "als je een fout maakt moet je het kunnen verbeteren. Anders word je toch gek?"

Smileys

Ondanks dat de timing slecht is, is Frank Lindner van voedselwaakhond Foodwatch wel blij met dit soort nieuws. "Hoe meer informatie beschikbaar voor consumenten, hoe beter", vindt hij.

In andere landen, bijvoorbeeld Denemarken, wordt gewerkt met een smiley-systeem voor restaurants. Bij een blije smiley is het restaurant hygiƫnisch, bij een neutrale smiley is er wat op aan te merken en bij een verdrietige smiley zijn er regels overtreden. Deze wordt op de deur geplakt. Lindner is hier voorstander van.

Ook Geus zou voor de smileys zijn, maar hij ziet het op dit moment niet gebeuren. Het is veel werk en de NVWA heeft er te weinig inspecteurs voor, denkt hij. De voormalige presentator vindt dat de regering er meer geld voor moet uittrekken.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie