Parkinson treft steeds meer jonge mensen: 'Het beeld van de trillende, oude man klopt niet'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Parkinson treft steeds meer jonge mensen: 'Het beeld van de trillende, oude man klopt niet'

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Het aantal jonge mensen met de ziekte in Nederland neemt ook toe. Daarom moeten we het beeld dat we hebben van de parkinsonpatiënt bijstellen, vindt neuroloog Bas Bloem. "Het is niet altijd een oude, gebogen man met trillende handen", zegt hij bij Spraakmakers.

"Tien procent van de patiënten met de ziekte van Parkinson is onder de veertig", zegt de hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen en parkinson-expert Bas Bloem. Het beeld van een oudere man, moet worden bijgesteld omdat ook jongere mensen de diagnose krijgen. Zijn jongste patiënt is 13 jaar. "Het zijn mensen middenin in het leven, met kleine kinderen, relaties." Toch is de ziekte – net als andere hersenziekte – vaak onzichtbaar.

Angst en schaamte

Door schaamte verbergen mensen symptomen, zegt Bloem, die deze week wordt benoemd als Ambassadeur Hoofdzaken bij de Hersenstichting. "Mensen trekken zich terug uit het dagelijks leven en dat is hartstikke zonde", vindt hij.

Ook slaat bij hersenziekten de angst toe. "Hersenziekten zijn voor zorgverleners een bedreigende aandoening omdat ze zo complex zijn. De paniek slaat toe als patiënten niet meer kunnen praten en bewegen", zegt Bloem die in het Radboud UMC werkt. "Het taboe ligt bij mensen zelf en bij wetenschappers en dokters die het eng en bedreigend vinden."

In de maatschappij

Volgens Bloem vormen hersenziekte zoals parkinson volksziekte nummer één. Dat komt omdat we ouder worden, maar ook onze vervuilende omgeving speelt hierbij een rol.

Deze hele week hoor je in Spraakmakers meer over de ziekte van Parkinson. Verslaggever Anne van der Veen was vandaag in het Parkinson Expertise Centrum in Nijmegen. Daar sprak ze met Annelien Oosterbaan. Zij kreeg op relatief jonge leeftijd de diagnose parkinson.

>> Luister meer.

En ook al is parkinson een van de meest invaliderende hersenziektes, bij veel patiënten is er nog veel mogelijk. Daarom is het belangrijk om patiënten onderdeel te laten blijven van de maatschappij zoals op de arbeidsmarkt, stelt Bloem. Daarbij zijn patiënten die zich thuis opsluiten ook fysiek slechter af. "Het is aangetoond dat bewegen en sporten een medicijn is tegen parkinson. Daarnaast maakt bewegen het risico op hersenziekten zoals alzheimer en dementie kleiner.

Werken in netwerken

Bloem stond aan de wieg van ParkinsonNET in het Radboud UMC. Dit is een netwerk waarbij experts uit verschillende disciplines, zorgverleners en patiënten samenwerken om het leven van de patiënten te verbeteren. Deze concentratie van kennis leidt tot betere zorg én tot vermindering van de zorgkosten. "Het leidt in het geval van parkinson bijvoorbeeld tot het voorkomen van gebroken heupen", zegt Bloem. "Daardoor hebben wij 20 tot 30 miljoen euro bespaart."

De formule van ParkinsonNet is volgens Bloem ook toepasbaar op andere aandoeningen, zoals dementie of diabetes. Ook demissionair premier Mark Rutte is geïnteresseerd in deze manier van werken, helemaal toen hij hoorde over de kostenbesparing, zegt Bloem. Helemaal omdat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid onlangs concludeerde dat ons zorgsysteem op termijn onbetaalbaar wordt. "Het moet eigenlijk helemaal niet gaan over de kosten, maar die moeten we natuurlijk wel beheersbaar blijven."

Bas Bloem over hersenziektes

Ster advertentie
Ster advertentie