Gezondheid

Wat doet 5 dagen vasten met je lichaam?

BNNVARA
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doet 5 dagen vasten met je lichaam?

Enkele uren per dag of zelfs een paar dagen achtereen niets eten lijkt tegenwoordig de heilige graal als het gaat om fit zijn en afvallen. Maar is dat vasten ook goed voor je? Dat onderzochten Guido Camps en Sander Kersten, beide voedingswetenschappers van de Universiteit Wageningen. Ze delen hun resultaten in De Nieuws BV.

Kersten onderzocht de effecten van het vasten en Camps kondigde afgelopen maandag aan dat hij vijf dagen zou vasten. Waarom? Camps: "Er is een soort tendens dat mensen constant moeten eten, omdat je anders niet scherp zou zijn. Maar dat is niet zo. Je lichaam kan heel goed zonder eten en dit was een manier om aan te tonen hoelang dat kan zonder problemen."

Gevolgen

Camps heeft een videodagboek bijgehouden, waarin hij onder andere vertelt dat hij een lagere bloedsuiker heeft. Kersten: "Guido gaf aan zich minder fit te voelen, dat is een van de verschijnselen van een lage bloedsuiker. Een lage bloedsuiker zorgt namelijk voor minder energie en dat komt echt door het niet eten."

Kersten vertelt ook over de ketolichamen: "Dat zijn speciale stoffen die het lichaam, de lever, aanmaakt. De stoffen worden uit het vet gemaakt. Je vet gaat naar je lever en je lever maakt er ketolichamen van. Dat gebruik je als brandstof. Je plast en ademt ze ook uit en je kan dat ook ruiken. Je gaat aceton produceren." Camps vult aan: "Het ruikt naar nagellakremover, dus mijn vriendin rook het al voor dat de test het aangaf."

Stress

Camps: "Ik draag een smartwatch en die geeft aan hoe veel stress ik heb en hoe goed ik slaap. Het ging heel snel achteruit en dat trok ik slecht. Ik werd wakker middenin de nacht met honger en ik had het koud."

Kersten: "Honger zorgt voor heel veel stress en het is goed dat hij dan stress voelt. Tijdens de evolutie moeten mensen dat ook voelen. Je moet niet goed slapen, want je moet op zoek naar voedsel. Die stress is een onprettige bijkomstigheid, maar biologisch heel logisch.

Geen inspanning

Camps: "Het vasten ging wel prima, alleen ik kon me gewoon niet inspannen. Die reserve was er niet. Verder ben ik wel ongeveer 3.5 kilo afgevallen en mijn verwachting is dat dat een dikke 2 kilo van vocht is." Camps wil nog iets benadrukken: "Dit is echt het stomste wat je kan doen als je structureel wilt afvallen. Ik krijg het er allemaal weer bij."

Conclusie

Uit het onderzoek blijkt dat je prima een paar uur zonder eten kunt. Camps:"Je kunt echt een paar uur zonder eten. Als je honger krijgt is het een signaal, maar niet meer dan dat." Kersten vult aan: "We hoeven niet zo geforceerd altijd maar eetmomenten in te bouwen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie