Naar homepage
Gezondheid

Belgische Marc van Ranst: lockdown ook in Nederland onvermijdelijk

foto: twitterfoto: twitter
  1. Nieuwschevron right
  2. Belgische Marc van Ranst: lockdown ook in Nederland onvermijdelijk

De Belgische Jaap van Dissel, Marc van Ranst staat Sven Kockelmann van 1 op 1 te woord, kort nadat de maatregelen bij onze Zuiderburen zijn verscherpt. Volgens Van Ranst ontkomt ook Nederland niet aan minder bewegingsvrijheid. "Ik zou dat nu wel doen, een totale lockdown."

Ook in België hebben ze snel stijgende cijfers van coronabesmettingen. Logisch dat de regering vanochtend ook strengere maatregelen heeft afgekondigd. Volgens Van Ranst, de aan de Universiteit Leuven verbonden hoogleraar Virologie, zullen de cijfers verder stijgen en zal volgende week de druk bij de politiek toenemen voor verdere maatregelen. "Welk woordje het dan ook krijgt, een lockdown is onvermijdelijk".

Van Van Ranst had die lockdown vandaag al mogen worden ingevoerd en dan voor de periode van een maand of zes weken. België staat nu op een tweede positie met het aantal besmettingen in Europa, net achter Tsjechië, maar "die halen we vandaag of morgen wel in". Nederland hobbelt daar een week "of zelfs een paar dagen" achteraan, dus ook Nederland ontkomt niet aan de dezelfde maatregelen, stelt Van Ranst.

'Maanden geleden gewaarschuwd'

Want de tweede golf die Van Ranst ook al had voorspeld, is toch gekomen. "Wij hadden twee maanden geleden gewaarschuwd voor het begin van de tweede golf. We begonnen met de avondklok instellen voor steden als Antwerpen, waar veel kritiek op was. Vervolgens begonnen ze toch met versoepelen, tegen de adviezen in van de virologen. En voila. Niet luisteren naar virologen is slecht voor uw gezondheid." Want de hoogleraar verwacht binnenkort weer dagelijks 50 tot 100 doden.

Testen

In België wordt twee maal zo veel getest dan in Nederland. Waarom zij zo veel testen, vindt Van Ranst de verkeerde vraag: "Je kunt de vraag beter omdraaien, waarom testen jullie zo weinig?" Dat dat met capaciteit te maken is volgens Van Ranst evident. België had dan ook een speciale Minister van Testen "en die heeft dat heel goed gedaan, daar plukken we nu de vruchten van".

Wel complimenteert de Belg Nederland weer met de voortvarendheid over de aankoop en ontwikkeling sneltesten, waar ons ministerie bovenop zit. "Dat is een hele slimme strategie", aldus Van Ranst.

Jaap van Dissel

Van Ranst mag dan te boek staan als de Belgische 'Jaap van Dissel', van contact met het hoofd RIVM en Ruttes belangrijkste Corona-adviseur is de afgelopen tijd geen sprake geweest. "Men is van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat gefocust" op het aanpakken van deze pandemie in het eigen land. Dat bestrijden is "te veel gefocust op het eigen land" en dat is niet verstandig vindt de hoogleraar.

Van Ranst heeft niet eens het telefoonnummer van Van Dissel. "Daarom heb ik ook dit interview", zegt hij tegen Sven Kockelmann. "Ik wil hem graag spreken. Heeft u zijn telefoonnummer?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie