De zorgmedewerkers willen het vertrouwen dat ze in de coronacrisis kregen behouden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De zorgmedewerkers willen het vertrouwen dat ze in de coronacrisis kregen behouden

Artsen en zorgprofessionals kregen tijdens de coronacrisis meer zeggenschap over hun werk, zegt de voorzitter van de Federatie voor Medisch Specialisten Peter Paul van Benthem bij Spraakmakers. In plaatst van alles te moeten registreren en verantwoorden, werden ze vertrouwd. "Daar hebben we een verdomd goed gevoel over, en dat willen we graag vasthouden."

'Vertrouwen niet beschaamd'

Op het toppunt van de coronacrisis is er ontzettend veel van de (ziekenhuis)zorg gevraagd en brak nood wetten. "Patiëntenstromen werden verlegd, tenten opgezet, de IC's zijn opgeschaald en speciale afdelingen uit de grond gestampt." Volgens Van Benthem kregen ze in de crisis als beroepsgroep het vertrouwen en de ruimte om de storm het hoofd te bieden. "En we kunnen concluderen dat het vertrouwen niet is beschaamd."

Geholpen in plaats van verantwoorden

Daar waar een ziekenhuis al drie jaar bezig was met het inrichten van de digitale zorg, kwam de afdeling ICT ineens naast de zorgprofessional zitten, zegt Van Benthem. "Je werd geholpen in plaats van dat er werd gevraagd je te verantwoorden."

Nu lijkt er van dat vertrouwen nog weinig over en komt langzaam ook de bureaucratie en registratiedruk terug, merkt Van Benthem die ook hoofd van de afdeling KNO bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is. Deze bureaucratie verhoogt de werkdruk en maakt het vak voor artsen en verpleegkundigen onaantrekkelijker terwijl de sector al tijden kampt met grote personeelstekorten.

Zinvolle registratie

Bureaucratie en vooral registratie en verantwoording zijn niet alleen maar slecht, vindt van Benthem. "Je hebt ook zinvolle administratie, zoals het bijhouden van patiëntendossiers en kwaliteitsregistraties." Dit heb je volgens hem ook nodig voor kwaliteitsverbetering en om zo efficiënt mogelijk tot de beste zorg te komen. Maar Van Benthem zit niet te wachten op het zoveelste bureaucratisch instituut om de zorg 'zinvoller' te maken.

Volgens Van Benthem worden te veel plannen van bovenop bedacht en opgelegd, terwijl artsen en verpleegkundigen zelf in staat zijn om de zorg nog zinvoller en efficiënter in te richten. Ook wil hij niet tornen aan de patiëntveiligheid die gewaarborgd moet worden met dit soort registratie. "Maar mijn gedachte is proportionaliteit: laten we letten op de administratieve lastendruk."

Zijn pleidooi is gericht naar de politiek en de instituten. "Help ons nou met de goede dingen die leiden tot resultaten en probeer geen top down-programma's te verzinnen waarbij de regelgeving in de weg zit." Vertrouwen is daarbij het kernwoord volgens hem.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie