Gezondheid

'Coronavaccins binnen een jaar ineffectief door oneerlijke verdeling tussen landen'

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Coronavaccins binnen een jaar ineffectief door oneerlijke verdeling tussen landen'

Het coronavirus zal binnen een jaar zodanig muteren, dat de meeste vaccins die nu worden gebruikt, niet meer effectief zullen zijn. Dat is de inschatting van een meerderheid van 76 epidemiologen uit 28 landen, die afgelopen maand werden ondervraagd door de maatschappelijke organisaties Oxfam Novib en de People's Vaccine Alliance.

Een van de meewerkende epidemiologen is de Nederlander Amrish Baidjoe, die onder meer werkt voor de London School of Hygiene and Tropical Medicine. "De vaccins die hebben zogenaamde patenten en die zorgen er misschien ook voor dat je vaccinatieproductiecapaciteit achterblijft en daar zie je heel duidelijk een soort geopolitieke verdeling. De meeste vaccins gaan toch naar de rijkste landen toe, de armere landen staan echt helemaal onderaan de lijst en krijgen geen enkele vaccins. Dat vormt een risico voor ons allemaal, want we zijn niet veilig voor we allemaal gevaccineerd zijn", zegt hij in NOS Radio 1 Journaal.

Voor ontwikkelingslanden niet beschikbaar

Uit hun enquête blijkt dat 88 procent van de ondervraagde wetenschappers denkt dat de aanhoudend lage vaccinatiegraad in veel landen ervoor gaat zorgen dat er uiteindelijk een resistente variant van het virus zal ontstaan. 66 procent van de respondenten denkt dat dat al binnen een jaar gaat gebeuren.

Het grootste probleem is volgens de ondervraagde wetenschappers dat de vaccins die nu al gemaakt worden, voor veel ontwikkelingslanden niet beschikbaar zijn. De farmaceutische bedrijven die de vaccins ontwikkelden, hebben het alleenrecht op productie, waardoor er schaarste ontstaat.

Volgens de ondervraagde wetenschappers zorgt de lage vaccinatiegraad ervoor dat het virus in veel landen nu kan voortwoekeren, waardoor de kans op resistente mutaties toeneemt.

Patentbescherming tijdelijk opschorten

De People's Vaccine Alliance roept rijke landen op om de patentbescherming tijdelijk op te schorten voor coronavaccins, zodat meer fabrikanten die kunnen gaan maken. Onder meer de Europese Unie ziet daar tot nu toe niets in, met het argument dat farmaceutische bedrijven niet moeten worden ontmoedigd om geld en tijd te steken in het ontwikkelen van de vaccins.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie