Gezondheid

Endometriose weinig herkend en onderkend: 'Half miljoen Nederlanders hebben er last van'

BNNVARA
foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Endometriose weinig herkend en onderkend: 'Half miljoen Nederlanders hebben er last van'

Endometriose: chronische pijn in de baarmoeder, soms zo erg dat rond de menstruatie niet meer goed gefunctioneerd kan worden. Veel Nederlanders hebben er last van en toch kent bijna niemand de ziekte. Hoogleraar voortplantingsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit Annemiek Nap, gespecialiseerd in endometriose, en GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet willen meer aandacht voor de ziekte, zeggen zij in De Nieuws BV.

De hoogleraar voortplantingsgeneeskunde zegt dat ongeveer een half miljoen vrouwen in Nederland last hebben van de ziekte. Endometriose ontstaat wanneer weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies aan de buitenkant van de baarmoeder terechtkomt. De gevolgen van de ziekte zijn uiteenlopend, van hevige buik- en rugpijnklachten tot vermoeidheid. Maar ook is er kans op verminderde vruchtbaarheid.

Onbekende ziekte

Ondanks de cijfers die de hoogleraar noemt, is de ziekte vrij onbekend. Dit heeft volgens Nap te maken met verschillende factoren. "Het is niet zo sexy om het te hebben over menstruatiepijn." Wat volgens Nap ook een rol speelt is de huidige gedachte dat pijn bij menstruatie hoort. "We hoorden het van onze moeders, tantes, dan denken we al snel ik moet niet zo zeuren." Nu onderkent Nap ook dat gevoeligheid wel kan voorkomen tijdens de menstruatie maar dat het niet normaal is dat de pijn zo hevig is dat functioneren belemmerd wordt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voorstel zorgbegroting

Om deze redenen dient GroenLinks-Kamerlid Ellemeet morgen tijdens het debat over de zorgbegroting een voorstel in voor meer erkenning en onderzoek naar de ziekte. Ellemeet hoopt dat doormiddel van meer onderzoek problemen rondom de ziekte opgelost kunnen worden. Ook heeft ze goede hoop dat, net als in Frankrijk, het als volksziekte erkend gaat worden. "Als je weet dat het bestaat, dan sta je bij de huisarts ook sterker in je schoenen", aldus Ellemeet.

Herkennen en onderkennen

Nap sluit zich aan bij de uitspraak dat kennis onder vrouwen over de ziekte belangrijk is. Bij huisartsen ontbreekt het volgens Nap niet aan kennis, maar het herkennen en onderkennen is nog een probleem. Dat komt omdat de klachten uiteenlopend kunnen zijn. "Om echt het kwartje te laten vallen dat iemand endometriose kan hebben, zal ook het bewustzijn onder huisartsen en gynaecologen beter moeten."

Gerelateerd: de podcast 'Geen kleine man'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie