Gezondheid

Vleeslobbyisten spelen in op graanprijsstijging Oekraïne

BNNVARA
foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Vleeslobbyisten spelen in op graanprijsstijging Oekraïne

De oorlog in Oekraïne zorgt voor een stijging van de graanprijs en daar spelen vleeslobbyisten sluw op in, zo was vanmorgen te horen in Vroeg! Het gaat zelfs zo ver dat er gepoogd wordt om de klimaatplannen even op pauze te zetten om op korte termijn veel te produceren. Hoe dit samenhangt leggen Ludo Hekman, onderzoeksjournalist en oprichter van Lighthouse Reports, en Herman Lelieveldt, journalist voor Follow the Money en docent politicologie, uit.

Vleeslobbyisten spelen in op graanprijsstijging Oekraïne

Graancrisis

"Oekraïne is een belangrijke graanproducent en door de oorlog gaat de prijs van graan omhoog" vertelt Hekman. Dit resulteerde in berichten dat de prijs van brood ook zou stijgen. Nu grijpen volgens de onderzoeksjournalist boeren belangengroepen deze 'broodcrisis' aan om de duurzaamheidsprincipes te pauzeren en zoveel mogelijk te gaan produceren om een voedselcrisis te voorkomen. Dit is volgens Hekman niet nodig, want het graan dat uit Oekraïne komt wordt voornamelijk gebruikt als veevoeding, en niet als graan om brood mee te bakken. Hekman: "Er is dus geen risico dat wij in een voedselcrisis belanden, alleen het veevoer wordt duurder."

Prijsstijging

Lelieveldt vult aan dat vooral de vleesproducenten last zullen hebben van deze prijsstijging. "Een groot deel van de kosten van deze producenten is veevoer. Dit zal betekenen dat de prijs voor vlees ook zal stijgen." Lelieveldt legt uit dat de prijsstijging van het graan onbedoeld meehelpt aan de duurzaamheidsambities om minder vlees te eten.

Belangen

Toch is het volgens Lelieveldt niet zo makkelijk om de vleesindustrie aan banden te leggen. "Nederland en de grote bedrijven hebben veel belangen bij deze industrie." Hekman vult aan: "De grote bedrijven bepalen wat er gaat gebeuren, zij financieren de vleeslobby omdat daar voor hen het meeste geld in zit. De marges op vlees zijn nog te groot om over te stappen naar de minder rendabele vleesvervangers."

Benieuwd hoe boeren klem gezet worden, de verantwoordelijkheid van banken in de vleesindustrie en wat je zelf nog kan doen tegen de vleeslobby? Luister dan het hele gesprek terug in de podcast van Vroeg!

#49 - Moeten we allemaal vegetariër worden?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie