Gezondheid

Na de winter iedereen immuniteit? Waarschijnlijk, maar corona krijgen kan dan nog wel

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na de winter iedereen immuniteit? Waarschijnlijk, maar corona krijgen kan dan nog wel

Demissionair minister Hugo de Jonge zei het tijdens de laatste persconferentie: de meeste Nederlanders hebben immuniteit opgebouwd tegen corona. Na de winter geldt dat waarschijnlijk voor iedereen: of door vaccinatie, of door een corona-infectie. Klopt het? Lammert de Bruin zoekt het uit in Feit of Fictie voor EenVandaag.

Feit of fictie: na de winter iedereen immuniteit?

"De meeste mensen zijn immuun, dat klopt", zegt arts-epidemioloog van het Leidsch Universitair Medisch Centrum Frits Rosendaal. "Immuniteit betekent dat je afweer hebt opgebouwd. Dan krijg je het of helemaal niet meer, zoals bij mazelen, of je krijgt het niet heel erg. Dat is bij corona het geval. En ook krijg je het, als je gevaccineerd bent, minder vaak."

Vaak niet goed uitgelegd

Als demissionair minister De Jonge het over immuniteit heeft, bedoelt hij dus niet dat je helemaal geen corona kunt krijgen. "Want dat is principieel onjuist", vertelt immunoloog Huub Savelkoul, hoogleraar aan de Wageningen Universiteit. "Dat wordt vaak niet goed uitgelegd. Immuniteit betekent in dit geval: bescherming tegen het ontwikkelen van ernstige klachten van covid als je opnieuw besmet raakt."

1,2 miljoen mensen zijn dus nog niet beschermd, en volgens De Jonge is het waarschijnlijk dat ze dat eind van de winter wél zullen zijn. Of door een vaccinatie, of door een corona-infectie. Arts-epidemioloog Rosendaal denkt ook dat dit realistisch is. "Of ze gevaccineerd zijn hebben ze zelf in de hand. Maar dat ze het krijgen als ze niet beschermd zijn ligt voor de hand. De vraag is alleen wanneer."

Isolatie

Ook immunoloog Savelkoul gaat van dit scenario uit. "Misschien dat een heel klein percentage van de bevolking niet gevaccineerd en niet besmet de winter uit komt, maar die kans is zo klein... Dan moet je haast wel in isolatie gaan leven." Toch zijn er altijd nog mensen die nooit afweer zullen opbouwen, omdat ze een auto-immuunziekte hebben. Daarnaast is het belangrijk, zegt immunoloog Savelkoul, om haast te maken met de boosterprik om beschermd te blijven.

"We weten namelijk dat een half jaar na vaccinatie het aantal antistoffen sterk is teruggelopen en daarmee dus ook de bescherming. Je moet mensen dus snel een boosterprik geven, zodat ze langdurige bescherming krijgen. Maar ja, daar zijn we pas net mee begonnen, dus dat gaat zeker de hele winter duren voordat iedereen die heeft gehad."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie