Naar homepage
Gezondheid

Hella de Jonge vecht 'De slag om het vrouwenhart'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hella de Jonge vecht 'De slag om het vrouwenhart'

Kunstenares en schrijfster Hella de Jonge was bijna overleden aan hartfalen en dat na jaren van het kastje naar de muur te zijn gestuurd. Ze maakte er een documentaire over: De Slag om het Vrouwenhart. Sven Kockelmann vroeg in 1 op 1 naar haar drijfveer om hier een film over te maken.

"U bent een dochter van holocaust-overlevers? Dan zullen uw klachten wel psychosomatisch van aard zijn." Dat kreeg Hella de Jonge te horen in haar zoektocht naar een antwoord op haar verlammende pijnscheuten. Maar in werkelijkheid had ze hartklachten die typisch zijn voor vrouwen.

Juist bij vrouwen is er de afgelopen jaren weinig medisch onderzoek gedaan, omdat vrouwen moeilijk in een controlegroep te plaatsen zijn. Oorzaken daarvan zijn hormoonschommelingen, zwangerschappen, of simpelweg het idee dat vrouwen eigenlijk van binnen hetzelfde zijn als mannen.

Onrecht

Tegenwoordig is er binnen de cardiologie een stroming van artsen die zichzelf cardiofeministen noemen en inzetten op specifiek onderzoek bij vrouwen. Prof. dr. Angela Maas van het RadboudUMC is een van de voortrekkers en werd een paar maanden terug beloond voor haar inzet. Het maandblad Opzij benoemde haar tot meest invloedrijke vrouw van Nederland.

De Jonge zoekt in haar documentaire De Slag om het Vrouwenhart de medische onderzoekers op die specifiek naar het vrouwelijke hart kijken. Ook komt ze in contact met politici als Lilianne Ploumen (PvdA) die het onderzoek naar typische vrouwelijke medische problemen op de politieke agenda te zetten. Maar ze gaat ook verhaal halen bij de reumatoloog die haar medische problemen afdeed als psychosomatische klachten.

De documentaire 'De Slag om het Vrouwenhart' is op 6 april te zien bij de NPO en nu op tournee in de zelfstandige bioscopen.

Ster advertentie
Ster advertentie