IC-nazorg: 'Thuis begint het eigenlijk pas'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. IC-nazorg: 'Thuis begint het eigenlijk pas'

Op de intensive care word je dag en nacht in de gaten gehouden. Maar eenmaal weer thuis, sta je er plots alleen voor. Niet elk ziekenhuis heeft een zogenaamde 'IC-nazorgpoli'. In Focus een gesprek over hoe die nazorg er het beste uit kan zien.

Sterftecijfer omlaag op IC

Lise Beumeler, promovenda bij RUG/Campus Fryslân en het Medisch Centrum Leeuwarden, onderzoekt hoe de nazorg voor deze groep het beste gegeven kan worden.

Steeds meer mensen overleven een IC-opname door de vooruitgang in de zorg en wetenschap. Beumeler: "De sterftecijfers zijn enorm omlaag gegaan de afgelopen jaren op de IC. We hebben steeds beter door wat mensen onder de leden hebben. Ook kan de gezondheid steeds beter worden gemeten: bloeddruk, ademhaling, de hoeveelheid zuurstof in het bloed."

Leven na de IC

Hoe het leven er na de IC uitziet, is niet onderzocht. Er is geen revalidatietraject voor onze patiëntengroep.IC-patiënten worden na de periode op de IC aan hun lot overgelaten. Beumeler: "Er zijn wel revalidatieprogramma's maar dat is voor mensen met een hartoperatie, of nieuwe heup. Voor deze groep, is er niet zo'n soort programma. Het idee is: je bent niet meer in levensgevaar, dus je kunt weer gaan. Maar je bent dan nog niet gezond, of genezen."

Een heleboel patiënten hebben langdurig last van lichamelijke en mentale klachten (Post-Intensive Care Syndroom). "Heel erg vermoeid, zwakke spieren, moeite met eten, angstig of depressief. Het is een heel heftige levenservaring."

"Uit onderzoek wordt zichtbaar dat als iemand na drie maanden nog niet goed aan het herstellen is, dit een duidelijke voorspeller vormt. Na een jaar kun je de splitsing duidelijk zien tussen de mensen die wel en niet goed herstellen. Dat weet je na die eerste drie maanden dus al, blijkt nu."

"We dachten dat de diagnose waarmee iemand op de IC komt een grote voorspeller is", vervolgtBeumeler. "Dus de ziekte, de reden dat iemand op de IC komt. Maar dit blijkt niet de voorspeller." Ook de duur van de opname is niet bepalend: "Langer liggen, maakt ook niet uit."

Revalidatie en nazorg

De revalidatie van een IC-patiënt begint al op de IC. Beumeler: "Hiervoor werken we nauw samen met bijvoorbeeld de revalidatiearts, psycholoog, fysiotherapeut, diëtist, logopedist en ergotherapeut. Het doel van het onderzoek is om een nazorgprogramma te ontwikkelen voor mensen die niet voldoende zelf kunnen herstellen. Hierbij willen we voeding en bewegen combineren.

"Vaak is het zo dat een patiënt met klachten van de ene naar de andere specialist moet. De cardioloog, de longarts, het wordt los van elkaar geregeld." Bij klachten moet je per specialist naar de huisarts om een nieuwe verwijzing te krijgen."

"Liever zie ik een interdisciplinair overleg", stelt Beumeler. "Een team met een diëtist, IC-arts, fysiotherapeut etc. Want een scala aan klachten kan door één oorzaak ontstaan. In een teamoverleg kan zoiets beter boven tafel komen. En vaker terugkomen voor nazorg, zoals na drie weken, drie en zes maanden."

Focus Wetenschap

Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie