Jenny (93) tegen Marianne Zwagerman: ik ben geen dor hout

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Jenny (93) tegen Marianne Zwagerman: ik ben geen dor hout

Eerder dit jaar zorgde columnist Marianne Zwagerman voor veel opschudding toen ze de term 'dor hout' introduceerde. "Het dorre hout wordt gekapt, misschien een paar maanden eerder dan zonder het coronavirus", schreef ze destijds. In Dit is de Dag verzet de 93-jarige Jenny Schneider zich tegen de term. "We moeten mensen niet zo indelen in groepen." Ze ging in gesprek met Zwagerman en met MAX-directeur Jan Slagter.

De uitspraken van Zwagerman hebben geleid tot de nieuwe EO-documentaire #DorHout – Op leeftijd in Nederland ouderen vertellen over hun leven. Volgens Zwagerman is de term 'dor hout' zijn eigen leven gaan leiden. "Ik had het in mijn column vooral over de hele oude, kwetsbare mensen die over een aantal jaar dood zouden gaan. Die dood moeten we leren accepteren. Leeftijd in zichzelf zegt niet zoveel."

Toch heeft Slagter een bittere nasmaak overgehouden aan het de term. "Het kwam er in feite op neer dat de economie belangrijker is dan het leven van een 80-jarige. Marianne gaat er volledig aan voorbij dat de ouderen die corona hebben gehad, helemaal geen IC-plek hebben opgeëist. Dat zijn mensen waarvan de dokter heeft gezegd: het heeft geen zin meer om verder te behandelen. We moeten aanvaarden dat u gaat sterven."

Praten over groepen

Schneider heeft vooral bezwaar dat er gepraat wordt over groepen, zoals 'de ouderen', 'de jongeren' en 'de millenials'. "We zijn allemaal verschillende mensen die op een andere manier naar hetzelfde middelpunt kijken. Daarom mag je nooit over groepen praten alsof we een soort gemeenschap zijn. Je mag wel aan mij persoonlijk vragen: hoe denk jij erover dat je dood zou kunnen gaan? Maar dat het niet erg is dat een 72-jarige doodgaat, dat kan je niet zeggen."

Wat Zwagerman graag zou willen is dat de emotie uit het debat gaat. Ze doet dan ook een oproep aan Slagter. "Ga ons helpen weer te leren accepteren dat doodgaan bij het leven hoort, net als BNNVARA dat doet met Over Mijn Lijk. Volgens Slagter doen we dat al lang. "Marianne doet net voorkomen alsof ouderen niet weten dat ze doodgaan. De medische wetenschap heeft ervoor gezorgd dat mensen zoals Jenny 93 kunnen worden. Dat moeten we omarmen."

Wat Schneider vooral hoopt is dat we meer gaan nadenken over hoe verschillend mensen zijn. "We hebben mensen ingedeeld in bepaalde schema’s, maar onze schema’s zeggen meer over onszelf dan over de mensen over wie het gaat.

De eerste aflevering van #Dorhout werd op 3 december uitgezonden en is te zien op NPO Start.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie