Epidemioloog pleit voor harde lockdown: 'Anders gaat het weer heel lang duren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Epidemioloog pleit voor harde lockdown: 'Anders gaat het weer heel lang duren'

Klinisch epidemioloog Frits Rosendaal pleit in Dit is de Dag voor een harde lockdown. De door het OMT gewenste 'milde' lockdown is volgens hem te kort om effectief te zijn. "Je kunt beter twee of drie weken heel fors ingrijpen, nu ben ik bang dat het weer heel lang gaat duren."

Rosendaal verwacht dat na twee weken milde lockdown de besmettingscijfers nog lang niet voldoende zijn gedaald. Hij waarschuwt voor hetzelfde scenario als tijdens de herfst in 2020. Zo'n milde lockdown zal volgens hem leiden tot twee mogelijke gevolgen. "Dan is het: of het lijkt een beetje te werken en we gaan ermee door, of we moeten de lockdown verzwaren."

Hoe bestrijden we de vierde coronagolf?

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland, voelt de bui van een nieuwe lockdown al hangen maar zou het 'heel erg triest' vinden als het er toch van gaat komen. "Een nieuwe lockdown gaat een enorme impact hebben op de ondernemers die zo als een soort poortwachters worden ingezet om de pandemie te bestrijden."

Voor Vonhof liggen de oplossingen vooral bij het vergroten van de zorgcapaciteit, het strenger naleven van de basisregels en het versneld aanbieden van de boosterprik.

Coronaclusters

Volgens expert infectieziekten en volksgezondheid, Charifa Zemouri, is het eens met Vonhof als het gaat over het invoeren en strikt naleven van de basisregels.

Daarnaast zou de focus volgens haar veel meer moeten liggen op het oplossen van zogenaamde coronaclusters. "Mensen vergeten constant dat Covid-19 een clustergedreven infectieziekte is. Dat betekent dat als er heel veel mensen op één plek komen er dan transmissie plaatsvindt, of je nou gevaccineerd bent of niet."

Ook wijst Zemouri op het gegeven dat gevaccineerden vanaf de zomer volledige bewegingsvrijheid hebben gekregen. Dat is volgens haar de grootste fout van het kabinet geweest. "Het vaccin heeft als belangrijkste doel om ziekte en sterfte te voorkomen, het is geen primaire preventiemaatregel om besmettingen te voorkomen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie