Veldepidemioloog: 'Tijd om het belang en gebruik van mondmaskers echt goed uit te leggen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Veldepidemioloog: 'Tijd om het belang en gebruik van mondmaskers echt goed uit te leggen'

Het mondmaskerbeleid voor ziekenhuispersoneel blijft ongewijzigd. Naar aanleiding van de oprukkende Omikron-variant werd onderzocht of het extra beschermende masker FFP2 toch niet vaker moet worden gebruikt in de medische wereld. Dat is volgens het Nederlandse team van medisch specialisten niet nodig.

"Een FFP2-masker moet je zien als een heel erg fijn visnet", legt veld epidemioloog Amrish Baidjoe uit in Blok&Toine. "Het virus komt in luchtdruppels aan, ook wel aerosolen genoemd. Je wilt voorkomen dat die aerosolen die besmet zijn met het virus bij jou binnenkomen. Het FFP2-masker verkleint de kans dat je deze luchtdruppels inademt of verspreidt."

Mondmaskers om kwetsbare patiënten te beschermen

Andreas Voss, voorzitter van het Expertiseteam Infectiepreventie geeft de volgende verklaring: "Op dit moment zien wij nog onvoldoende wetenschappelijke data die aanpassing van de leidraad rechtvaardigen en blijven de huidige aanbevelingen rondom maskergebruik onveranderd van kracht."

Omdat vrijwel alle zorginstellingen het advies van het expertiseteam volgen, maakt Baidjoe zich zorgen. "Alle zorginstellingen hebben te maken met kwetsbare patiënten en juist die patiënten die gebruik moeten maken van die zorg, moet je willen beschermen."

FFP2-masker in strijd tegen omikronvariant

Zijn advies is dan ook om de FFP2-masker vooral wel te gebruiken. "Het is niet altijd makkelijk om die langdurig op te hebben, maar zorg dat deze maskers beschikbaar zijn voor de medewerkers die het wel willen gebruiken. Geef daarbij ook het advies hoe je deze maskers moet gebruiken en wanneer."

Het is ondertussen wel bekend dat omikronvariant een stuk besmettelijker is. Des te meer reden volgens Baidjoe om het mondmasker uit voorzorg te gebruiken.

Breder gebruik

In Nederland worden de FFP2-maskers op dit moment alleen gebruikt op de COVID-afdelingen en behandelingen waarbij er luchtdruppels vrij kunnen komen, zoals wanneer iemand wordt beademd bijvoorbeeld.

"In andere landen worden deze maskers breder gebruikt. In Duitsland worden de maskers bijvoorbeeld zorgbreed gebruikt. Ook wordt gevraagd deze maskers in het openbaar vervoer en in het dagelijks leven te gebruiken", vertelt Baidjoe.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie