Kwetsbare groepen zijn slechter gaan eten tijdens corona

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kwetsbare groepen zijn slechter gaan eten tijdens corona

Een groot deel van de Nederlandse huishoudens is anders gaan eten tijdens de coronapandemie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. De veranderingen schieten twee kanten op. De één eet aanzienlijk bewuster; de andere eet juist flink ongezonder.

Marleen Onwezen, onderzoeker consumentengedrag van de Universiteit Wageningen, ziet dat het merendeel van de mensen hetzelfde is blijven eten, zo'n zestig tot zeventig procent. Het andere deel laat een verandering zien. "Gedragsverandering, mensen tot meer duurzaam of gezond eten stimuleren, is heel moeilijk te bewerkstelligen. Het is dan ook ècht heel bijzonder of die verschuivingen te zien."

Lagere inkomens

In de groep die bewuster is gaan koken wordt bijvoorbeeld aanzienlijk meer groente en fruit gegeten, er wordt minder gesnoept of gesnackt en er wordt hygiënischer gekookt. De groep mensen die ongezonder is gaan eten consumeren vooral meer snoep en alcohol. Onwezen: "We zien dit voornamelijk bij jongeren en kwetsbare groepen. Denk aan mensen met lagere inkomens, mensen die toch al last hadden van obesitas of een slechtere mentale gezondheid. Dat is zorgelijk."

Wat kunnen we hier van leren? "Corona is ons overkomen en dat zagen we niet aankomen. Het einde van corona wel. Dat betekent dat we nu wel kunnen nadenken over hoe we die gezonde, duurzame keuze kunnen ondersteunen.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie