Gezondheid

Coronacrisis Nederland: 'We kunnen gewoon niet iedereen testen'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coronacrisis Nederland: 'We kunnen gewoon niet iedereen testen'

Veel Nederlanders hebben de afgelopen weken klachten gehad: keelpijn, hoesten, hoofdpijn, soms met en soms zonder koorts. Toch worden we op korte termijn niet massaal getest, zegt directeur GGD Hollands Midden Sjaak de Gouw. "We kunnen gewoon niet iedereen testen die klachten heeft."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In bepaalde beroepen, zoals de zorg, gebeurt dit wel. "In de zorg wordt wel getest, want daar is het ook van belang." In het 'normale' maatschappelijke leven gaat dit dus niet snel gebeuren, zegt De Gouw. "We gaan er vanuit dat iedereen die klachtenvrij is na 24 uur zijn werkzaamheden weer kan oppakken." Ook dan geldt dat je afstand moet houden van je medemens.

'Het virus verandert'

Veel mensen zijn benieuwd of ze het virus gehad hebben en daardoor anti-stoffen hebben opgebouwd of zelfs immuun zijn geworden voor nieuwe besmetting. "Het is niet 100 procent zeker dat je niet opnieuw besmet kan raken", zegt De Gouw. "Het virus verandert en we kennen er te weinig over."

Daarom geldt zelfs voor mensen die corona gehad hebben de 1,5 meter afstand. "Dit doen we met z'n allen en we moeten de regels met z'n allen naleven."

Achteraf testen

Volgens De Gouw kunnen mensen nu alleen getest worden via een keel- en neustest waarbij ze met watjes materiaal uit je slijmvlies opnemen. Er kan dan ook alleen op corona getest worden in de fase dat je ook effectief besmet bent, vertelt De Gouw.

"Iedereen achteraf testen zou kunnen door een bloedtest en deze wordt nu ontwikkeld." Op korte termijn is zo’n bevolkingsonderzoek dus niet mogelijk.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie