Ongezond eten in ziekenhuizen: 'Het is er gewoon geen prioriteit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ongezond eten in ziekenhuizen: 'Het is er gewoon geen prioriteit'

Witbrood, ranja, knakworsten, jam en hagelslag... Dat stond er in het Zwolse Isala-ziekenhuis op het menu voor het zoontje van Iris de Vries. Ze is voorzitter van de Vereniging Arts en Leefstijl en maakt zich hard voor een gezondere leefstijl, want 'gezond eten is in het ziekenhuis geen prioriteit', vertelt ze in Blok&Toine.

De Vries ergerde zich aan het slechte eten dat haar zoontje werd voorgeschoteld. De reden? "Het draagt echt bij aan het herstel. Zo kan gezond eten diabetes verminderen, bijvoorbeeld. Dat soort onderzoek is bij medisch specialisten vaak onbekender, en het bewustzijn daarover moet groeien."

Preventieakkoord: nog negen jaar te gaan

Er zijn wel degelijk plannen voor het gezonder maken van de ziekenhuismenu’s. In het Preventieakkoord, dat op tal van vlakken een gezondere samenleving moet bewerkstelligen, staat dat ziekenhuizen in 2030 een volledig gezond menu moeten aanbieden. In 2025 moet dat voor de helft van de ziekenhuizen gelden. "Ik zou die termijn echt naar voren willen trekken. Ik hoop ook echt dat dat volgende week of volgende maand kan."

Woordvoerder Eveline Henneke van het Isala-ziekenhuis, waar De Vries’ zoontje lag, zegt daarover: "Als ziekenhuis onderschrijven we het belang van gezonde voeding voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Er wordt zeker groente en fruit geserveerd in ons ziekenhuis, en we willen dat dat ook steeds meer wordt. We zijn stappen aan het zetten om te voldoen aan het Nationaal Preventieakkoord. Het klopt dat dit nog niet op ieder moment in ons ziekenhuis zichtbaar is. Tegelijkertijd is er ook vraag naar minder gezonde voeding. Het is de uitdaging om aan alle wensen te voldoen."

Vrijblijvendheid is voorbij

De Vries geeft toe dat het belangrijk is mensen een keuze te bieden, maar: "We zijn de vrijblijvendheid echt voorbij. Zelfs als je ziek bent is het belangrijk om zo gezond mogelijk te leven. Je moet je realiseren dat de problemen die we in de zorg en in het ziekenhuis hebben, echt groot zijn."

Daarom wil de Vries graag verandering zien, ook in de mentaliteit bij ziekenhuis-medewerkers. "Ik heb er tijdens mijn opleiding eigenlijk amper iets over geleerd. De bestuurders en medisch specialisten zijn denk ik ook nog niet goed genoeg op de hoogte van het effect van gezond eten op de behandeling."

Genoegen nemen met minder geld

De Vries doet daarom een oproep aan die bestuurders. "Hoe staan zij ’s ochtends op uit bed? Willen ze iets bijdragen aan de wereld, of willen ze veel geld verdienen? Misschien gaat de cateraar minder verdienen als je een gezonder menu gaat doorvoeren. En dus zullen ze minder huur aan het ziekenhuis willen betalen voor de restaurantplek in het ziekenhuis. Maar ja, dan moet het ziekenhuis er maar mee instemmen dat er wat minder inkomsten zijn."

Voedsel ziekenhuizen

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie