Viroloog Marion Koopmans over vogelgriepvirus: 'Event waiting to happen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog Marion Koopmans over vogelgriepvirus: 'Event waiting to happen'

Pluimveehouders maken zich grote zorgen over de terugkeer van vogelgriep. Volgens viroloog Marion Koopmans wordt het gevaar van het virus voor mensen vooralsnog laag ingeschat, maar ze maakt zich wel zorgen over de wereldwijde verspreiding van deze H5-virussen. "Dit is een event waiting to happen", zegt ze bij Spraakmakers.

Ondanks een landelijke ophok- en afschermplicht is er sprake van de grootste uitbraak ooit in Europa. In Nederland zijn sinds oktober vorig jaar meer dan 2,4 miljoen kippen en ander pluimvee gedood of doodgegaan vanwege vogelgriep.

Wereldwijde verspreiding

En ook het risico dat de vogelgriep mensen ziek maakt, is niet 0, volgens Koopmans. "Wat we weten is dat vogelgriepvirussen toch vreemde sprongen kunnen maken. Zeker het H5-type wat we nu hebben en wat op veel plekken in Nederland in wilde vogels zit."

Volgens Koopmans is de situatie zorgelijker dan tien jaar geleden omdat de virussen zich hebben verspreid in wilde vogels overal ter wereld. "Die veranderende situatie is wel aanleiding tot actie", aldus Koopmans.

Vaccinatie pluimvee

Veel boeren pleiten voor het vaccineren van kippen, maar volgens vogelgriepexpert Nancy Beerens van de Wageningen Universiteit is er nog geen vaccin beschikbaar tegen deze variant in Nederland. Ook is het nog maar de vraag of de vaccins die er wél zijn, beschermen tegen verspreiding. "Het is beter om te kijken naar duurzame oplossingen", zegt ze.

Handelsproblemen

Ook D66 pleit voor het vaccineren van pluimvee, ook al geeft Tweede Kamerlid Tjeerd De Groot toe dat de huidige vaccins nog niet ideaal zijn. Ook zijn er Europese belemmeringen die zorgen dat vaccinatie van pluimvee nog niet gebeurt.

"Tegenstanders vrezen handelsproblemen omdat importeurs bang zijn dat ze met gevaccineerde kippen ook het virus importeren." Middels een eenvoudige markering kan gevaccineerd vlees goed onderscheiden worden, denkt De Groot.

One healt-aanpak

Om onszelf en de dieren in de toekomst te beschermen tegen zoönose en nieuwe pandemieën, is een grote systeemverandering nodig. Volgens viroloog Marion Koopmans is de One Health-aanpak, waarmee de gezondheid van mens, dier en omgeving als geheel wordt bekeken, nodig.

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie