'Maak verslavingskliniek ook toegankelijk voor rokers'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Maak verslavingskliniek ook toegankelijk voor rokers'

Rookverslaafden zouden een klinische behandeling om van hun verslaving af te komen vergoed moeten krijgen, net zoals dat het geval is bij drank- en drugsverslaafden. Dat is de kern van een brief van verslavingsarts Jeroen Hinneman aan de Tweede Kamer. "Als wij in Nederland een einde willen maken aan de ruim 20.000 doden per jaar ten gevolgen van het roken, zal er ander beleid gevoerd moeten worden", schrijft hij.

Robert van de Graaf: vergoed klinische behandeling ook voor rokers

"In onze verslavingskliniek krijgen we regelmatig telefoontjes van rookverslaafden die vragen of wij iets voor ze kunnen doen, maar die mensen moeten we afwijzen." Opname in een kliniek voor tabaksverslaving wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar, omdat zo'n behandeling niet in het basispakket zit.

Steun

Zorgverzekeraars Nederland wijst in een reactie op het feit dat niet de verzekeraar, maar de overheid de inhoud van het basispakket bepaalt. "Wij begrijpen de zorgen van de verslavingsartsen en vinden het goed dat zij dit bij de Tweede Kamer onder de aandacht brengen."

De oproep van Hinneman aan de politiek wordt gesteund door andere verslavingsartsen. Ook Jellinek, een van de grootste instellingen voor verslavingszorg in Nederland, worstelt met zware rokers die gespecialiseerde hulp willen.

In de kliniek van Hinneman hebben ze ervaring met het behandelen van een rookverslaving. Maar dat kan alleen bij patiënten die vanwege een andere verslaving worden opgenomen. "We kunnen een tabaksverslaving nu alleen nog meebehandelen."

Rokers die willen stoppen, kunnen wel hulp krijgen in de vorm van een cursus of medicijnen. Ook is een poliklinische behandeling mogelijk, bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen. Voor sommige mensen is de hulp niet genoeg, volgens Hinneman.

Voor die mensen moet de kliniek toegankelijk worden gemaakt, vindt ook Robert de Graaf van de Vereniging voor Verslavingskunde Nederland (VVGN). "Het gaat niet om miljoenen mensen, maar om ernstig verslaafden die al het andere al geprobeerd hebben."

De Graaf benadrukt dat het niet de oplossing is voor alle rokers. "Klinische behandeling is een onderdeel van de keten van hulp bij tabaksverslaving. Als die keten compleet is, gaat het geld opleveren omdat minder mensen ziek worden door tabak."

Hoge zorgpremie

Zorgeconoom Wim Groot ziet steeds meer preventiemaatregelen in het basispakket komen. "Dat leidt natuurlijk tot hogere zorgkosten, maar er wordt altijd onderzocht of een behandeling kosteneffectief is. Pas dan wordt het opgenomen in het basispakket." In zo'n onderzoek wordt ook gekeken of het tot besparing van andere kosten leidt.

De Graaf erkent dat niet elke behandeling in het basispakket kan. "De vraag is nu of de kosten van deze behandeling opwegen tegen al die chronische ziekten en ellende die deze mensen anders krijgen." Daarom is volgens Wim Groot een onafhankelijk onderzoek nodig. "Je moet het alleen bekostigen als het echt werkt."

Ster advertentie
Ster advertentie