Naar homepage
Gezondheid

Ziekenhuisbaas Levi: alle drie de vaccins lijken besmetting te voorkomen
KRO-NCRV

foto: M. Levifoto: M. Levi
  1. Nieuwschevron right
  2. Ziekenhuisbaas Levi: alle drie de vaccins lijken besmetting te voorkomen

Met de effectiviteit bij het voorkomen van een besmetting van de tot nu drie ontwikkelde coronavaccins zit het wel goed, zo benadrukt hoogleraar en ziekenhuisdirecteur Marcel Levi bij 1 op 1. "De effectiviteit van de vaccins lijkt verdacht veel op elkaar. Uiteindelijk mikken ze op hetzelfde doel.

Dat benadrukt de Londense ziekenhuisdirecteur Marcel Levi in 1 op 1. Dat geldt dus niet alleen voor de 'koploper-vaccins' van Pfizer en Moderna maar ook voor het zogenaamde Oxford-vaccin, waarbij Levi indirect is betrokken. Van die laatste heeft Nederland groot ingekocht.

Een coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer is volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting, zo werd afgelopen week gemeld. Deze week volgden hoopvolle berichten over een vaccin, van een eveneens Amerikaanse farmaceut, Moderna. Zij claimt een net zo hoog percentage. "Ik ben niet verbaasd dat de effectiviteit van deze vaccins hetzelfde is", vertelt Levi.

Een tot nu toe best beproefd vaccin is er in elk geval niet, zo vertelt Levi. Het blijft appels met peren vergelijken. "Het vehikel van de vaccins is verschillend. Maar de effectiviteit van de vaccins lijkt verdacht veel op elkaar. Uiteindelijk mikken ze op hetzelfde doel en dat is het 'spike-eiwit' van het virus: het eiwitje waarmee het virus menselijke cellen kan binnendringen."

Levi is sinds 2017 CEO van de University College London Hospitals. Vanuit die rol voert hij een van de grootste academische ziekenhuizen van Europa aan. Daar opereert hij als crisismanager tijdens de ook in Engeland voortrazende covid-19-pandemie. Daarnaast is Levi betrokken bij het organiseren van de productie van het coronavaccin en het grootschalige vaccinatieprogramma dat binnenkort dient te worden uitgerold.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie