Gezondheid

'Geen prik? Geen EK!'

EO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geen prik? Geen EK!'

Een aantal spelers heeft besloten zich niet te laten vaccineren tegen corona. Prima, vindt sportjournalist Valentijn Driessen van de Telegraaf, maar dan mogen ze niet meedoen met het EK. "Het gezondheidsrisico is veel te groot", zegt hij in Dit is de Dag.

Valentijn Driessen in Dit is de Dag

Eén van de spelers die zich niet liet intenten is verdediger Matthijs de Ligt. "Je moet baas zijn over je eigen lichaam", gaf hij aan als reden. Na kritiek besloot hij toch voor een vaccinatie te gaan. Een andere speler die zich (nog) niet laat intenten is sterspeler Memphis Depay.

Driessen vindt het onverantwoord. "Het is niet alleen gevaarlijk voor de spelers zelf, maar ook alle mensen die er omheen zitten: staf, hotelpersoneel, media, die komen ook in aanraking met deze mensen. Zij kunnen een bron van besmetting zijn, dus daarom ben ik er echt tegen", zegt hij.

Hij vindt niet dat vaccinatie verplicht is, maar het kan wel een voorwaarde zijn voor selectie.

Bubbel

Volkskrant-collega Willem Vissers is het oneens met Driessen. "Ik vind dat spelers het zelf moeten weten", zegt hij. Hij wijst erop dat het risico klein is, omdat het Nederlands team momenteel in een bubbel zit op trainingskamp in Portugal. "Die komen met bijna niemand in aanraking. Wij van de media moeten op forse afstand blijven, echt anderhalf á twee meter afstand", zegt hij. Hij vindt het 'moreel niet juist' om dit van spelers te eisen.

Driessen twijfelt: "Tja, die bubbels zijn er al het hele jaar, ook bij clubs, maar toch komen er besmettingen naar buiten." Driessen geeft Jasper Cillissen als voorbeeld, die positief werd getest en daarom niet mee mocht op trainingskamp.

Volgens Vissers waren de bubbels bij clubs eigenlijk praktisch geen bubbels. "Spelers gingen gewoon naar de supermarkt." In Portugal doen ze dat écht niet, zegt hij.

Voordringen

Vissers vindt het ook gek dat de spelers nu ineens 'voor mogen dringen'. Qua leeftijd zijn velen van hen nog niet aan de beurt. Toen een paar maanden geleden de vraag of tafel kwam of de Olympische sporters eerder gevaccineerd mochten worden, leidde dat tot veel verontwaardiging, maar nu is dat niet zo.

Vissers: "Het is nu een imagokwestie voor Hugo de Jonge. Hij wil voor 1 september iedereen gevaccineerd hebben en het Nederlands elftal is een voorbeeldgroep. Er zijn veel jongeren die sneller dingen aannemen van Memphis Depay dan van Hugo de Jonge of Mark Rutte." Hij vindt het niet juist dat de spelers hiervoor worden ingezet.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie