'Veel meiden weten niet wat normaal is en wanneer zij naar een arts moeten'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Veel meiden weten niet wat normaal is en wanneer zij naar een arts moeten'

Betere zorg voor meiden met geslachts- en menstruatieproblemen. Een fusie tussen de twee Amsterdamse ziekenhuizen maakt het mogelijk. Waarom is dat belangrijk en welke meiden kunnen hier hulp krijgen? In De Nieuws BV geven kindergynaecoloog Emmy van den Boogaard en PCOS-patiënt Ghislaine antwoord op deze vragen.

Het Centrum voor Kindergynaecologie ontvangt veel meiden die last hebben van menstruatieproblemen. "Maar ik ben ervan overtuigd dat er nog veel meer meiden zijn die wij tot nu toe niet gezien hebben", stelt Van den Boogaard. Ongesteldheid blijft immers een taboeonderwerp. "Hierdoor weten ook veel meiden niet wat normaal is en wanneer zij naar een arts moeten komen."

Kennis

De spreekuren van kindergynaecoloog Van den Boogaard geven aan hoe onwetend meiden nog zijn over hun menstruatie. "Ik heb afgelopen week aan drie verschillende meiden die last hadden van een heftige menstruatie moeten vertellen dat ze de pil prima kunnen doorslikken", vertelt ze. "Die stopweek is ongetwijfeld bedacht door mannen, want die is helemaal niet nodig."

Het centrum brengt verschillende soorten specialisten bij elkaar, zoals seksuologen, psychologen, kinderchirurgen. "In het centrum komt veel kennis samen", vertelt Van den Boogaard. Op deze manier kunnen meiden sneller geholpen worden.

Link niet leggen

Voor Ghislaine is het centrum iets te laat gekomen. Inmiddels weet Ghislaine dat zij PCOS heeft. Bij dit syndroom zitten er veel kleine blaasjes in de eierstokken. "Ik denk dat ik het al heb vanaf het moment dat ik ongesteld werd op mijn dertiende", vertelt ze. "Maar ik kwam er pas achter op mijn eenentwintigste."

Ghislaine had last van verschillende symptomen. "Mijn cyclus was heel onregelmatig, en ik had veel last van buikpijn, stemmingswisselingen en een onzuivere huid", vertelt ze. Maar haar huisarts kon de link niet leggen. "Dan ging ik naar de huisarts en het enige wat ik kreeg voorgeschreven was antibiotica voor mijn onzuivere huid." Uiteindelijk is Ghislaine zelf gaan googlen wat het zou kunnen zijn. "Toen ik al mijn symptomen intypte, bleek al snel dat het wel PCOS móést zijn."

Taboe doorbreken

Het Centrum voor Kindergynaecologie wil ook het taboe op menstruatie doorbreken. Doordat er niet tot weinig over gepraat wordt, is het vaak ook niet duidelijk wat het probleem is. Meiden die ontzettende buikpijn hebben en veel bloedverlies, missen daardoor ook veel. Ze kunnen bijvoorbeeld niet meedoen met gym of moeten feestjes afzeggen.

"Bij een deel van de meiden is er ook een onderliggend probleem met de stolling van het bloed. Als je bloed niet goed stolt, heb je een heftige bloedneus maar heb je dus ook een heftigere menstruatie", vertelt Van den Boogaard. Daarom worden er vanaf deze maand ook spreekuren georganiseerd met stollingsartsen. "Om samen te kijken hoe die menstruatie gaat en hoe we die beter kunnen maken."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie