Gezondheid

Mogelijke nieuwe oplossing voor het coronavirus: stamcellen uit navelstrengen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mogelijke nieuwe oplossing voor het coronavirus: stamcellen uit navelstrengen

[EO] Overal ter wereld zijn wetenschappers hard aan het werk om geneesmiddelen te vinden tegen het coronavirus. In Amerika vond men een mogelijke oplossing in navelstrengen. Uit een kleine studie bleek dat stamcellen uit navelstrengen mogelijk werken. "De overleving groeide van 41 procent naar 91 procent", vertelt intensivist Diederik Gommers in de podcast Virusfeiten.

#10 - De Britse variant is niet meer tegen te houden, wel te vertragen

Wetenschappers van het Erasmus MC hadden, samen met collega's van de Universiteit Leiden ook al ingezien dat deze stamcellen mogelijk oplossingen zouden bieden. "We hadden al gezien in andere studies naar infecties dat stamcellen goed werken", vertelt Gommers in de podcast. Ze dienden een onderzoeksvoorstel in, maar kregen geen geld toegekend. Een universiteit in Miami deed het onderzoek wel en behaalde opvallende resultaten.

100 miljoen stamcellen

De wetenschappers onderzochten 24 patiënten die allemaal te maken hadden met levensbedreigende ontstekingsreactie in de longen, het acute respiratory distress syndrome. Bij twaalf van hen werden twee infusies van 100 miljoen stamcellen uit de navelstreng toegediend, bij de andere twaalf niet.

Het bleek effect te hebben, vertelt Gommers: "Als je navelstrengstamcellen gebruikt, gaat dat de overleving van 41 procent in de controlegroep naar 91 procent in de experimentgroep." De verklaring is onder meer het ontstekingsremmende effect van stamcellen, denkt de hoogleraar.

Verder onderzoek

De intensivist spreekt van een 'fantastisch resultaat', maar benadrukt wel dat er meer onderzoek nodig is. "Het is maar in twaalf patiënten gedaan, dus het is nog maar het begin. Zo werkt de wetenschap, je kunt niet in je vingers knippen en dan doen we het over twee maanden."

Het Erasmus MC doet graag het vervolgonderzoek, zegt Gommers, maar het is wel vrij kostbaar. "We moeten eerst nieuwe financiering krijgen", aldus de intensivist.

Virusfeiten

In Virusfeiten wordt wekelijks gepraat met OMT-leden Diederik Gommers en Marion Koopmans over het coronavirus. De podcast is te beluisteren op de website van Radio 1, via de app, maar ook via platforms als Apple podcasts en Spotify.

Ster advertentie
Ster advertentie