Filosoof wil 'informeringsplicht' in plaats van vaccinatieplicht

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Filosoof wil 'informeringsplicht' in plaats van vaccinatieplicht

Een vaccinatieplicht is ingrijpend, dus bedacht de Vlaamse moraalfilosoof Patrick Loobuyck iets anders: een informatieplicht. Mensen moeten naar een vaccinatiecentrum komen om daar informatie te krijgen over het vaccin, om vervolgens een geïnformeerde keuze te kunnen maken. "Je moet on speaking terms blijven met de mensen die weigeren te vaccineren", zei hij in Dit is de Dag.

Normaal gesproken zijn vaccinatieprogramma’s voor kinderen, maar nu het om volwassenen gaat is er volgens Loobuyck iets nieuws nodig. "Je hebt te maken met wilsbekwame, volwassen mensen. Die moet je een geïnformeerde keuze geven. Veel mensen worden nu niet goed geïnformeerd”, stelt hij. Door mensen te verplichten naar een vaccinatiecentrum te komen en ze te laten toespreken door speciaal getrainde mensen, kunnen ze tenminste een weloverwogen keuze maken.

Loobuyck ziet dat mensen bang zijn om zich te laten vaccineren door bijvoorbeeld druk vanuit familie. Als je mensen even apart neemt, kunnen ze beter zélf kiezen, vindt hij. En mochten ze na de informatie nog steeds weigeren, is het "even goede vrienden", zegt de filosoof hij.

Aparte COVID-ziekenhuizen

Het idee van Loobuyck was één van de drie langetermijnoplossingen die in Dit is de Dag werden besproken, nu het lijkt dat COVID-19 nog langere tijd onder ons blijft. Een ander idee komt van zorgexpert en voormalig zorgverzekeraar Chris Oomen. Hij pleit voor het instellen van aparte COVID-ziekenhuizen.

Oomen vindt het onhandig dat elk ziekenhuis op eigen houtje coronapatiënten behandelt. "We moeten zo logistiek efficiënt mogelijk werken in de zorg", vindt hij. "We zitten in een oorlog tegen het virus, dus het allereerste wat je moet doen is de kwaliteit van de zorg afschalen", vindt hij. Dit betekent: minder bureaucratie en je minder bezighouden met ingewikkelde privacyregels. Daarnaast zou het clusteren van patiënten dus een optie kunnen zijn: "Als je alle IC-patiënten met COVID bij elkaar legt, kun je veel efficiënter werken."

Oomen denkt dat dat die zorg kan worden verleend door het huidige zorgpersoneel, óók de oncologische zorg en de operaties die nu worden afgezegd. Er kan echter ook nagedacht worden over een reservisten-agenda, denkt hij: "Er zijn veel mensen die afscheid hebben genomen van de zorg, die met pensioen zijn. Daarvan zijn er tallozen die wel weer willen werken, en ze hebben veel ervaring", zegt hij.

Benieuwd naar álle oplossingen uit de uitzending? Bekijk hieronder het hele gesprek:

Corona bestrijden met speciale ziekenhuizen, luchtfilters en een opkomstplicht

Ster advertentie
Ster advertentie