Naar homepage
Gezondheid

Gezondheidsraad: 'Kijk niet alleen naar de 'R', maar ook naar mentale stand van het land'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gezondheidsraad: 'Kijk niet alleen naar de 'R', maar ook naar mentale stand van het land'

Jet Bussemaker van de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving, ziet dat de impact van de lockdown op het welzijn van jongeren enorm is. "Jongeren staan aan het eind als het gaat om de besluitvorming", zegt bij Spraakmakers. "Laten we niet alleen naar het reproductiegetal van het virus kijken, maar ook naar de mentale gesteldheid van mensen."

Oud-minister Bussemaker vindt dat we nu erg gericht zijn op de bestrijding van het virus en het beschermen van de kwetsbare groepen, maar dat we meer oog moeten hebben voor groepen die de gevolgen ondervinden van het beleid. "Dat is een andere groep."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volwassen worden

Volgens Bussemaker heeft iedereen het zwaar. Ook voor gehandicapten is deze crisis zeer ernstig. Vooral het gebrek aan toekomstperspectief "nekt" de jongeren. "Jongeren zitten in een levensfase waarin ze zich moeten ontwikkelen en moeten ontdekken. Ze moeten leren omgaan met nieuwe relaties en teleurstellingen en hebben nu niet de kans om op een goede manier volwassen te worden."

Niet genoeg

Volgens haar moeten Rutte en het kabinet meer doen voor jongeren. "Af en toe worden er goede dingen genoemd, maar het is niet genoeg."

Een speciale denktank van jongeren heeft een aantal concrete suggesties gedaan, volgens Bussemaker. Volgens haar zijn er stappen die nu al gezet kunnen worden om te voorkomen dat jongeren niet helemaal achteraan komen te staan. Bijvoorbeeld het verhogen van de leeftijdgrens voor buiten sporten van 18 naar 25 jaar. "Dat is niet heel ingewikkeld. Weeg dat af."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie