Gezondheid
EO

Inspectie Gezondheidszorg: voorschrijven Ivermectine voor Long Covid per definitie strafbaar

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Inspectie Gezondheidszorg: voorschrijven Ivermectine voor Long Covid per definitie strafbaar

Artsen die het anti-schurftmiddel Ivermectine voorschrijven aan Long Covid-patiënten riskeren een boete. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg aan de makers van de NPO Radio 1-podcast Long Covid en de kwakzalverindustrie. Dit jaar is er tot nu toe één zorgverlener beboet.

Nieuwe uitspraken van het Medisch Tuchtcollege en de rechtbank leiden ertoe dat de Inspectie tot deze conclusie komt. Eerder vertelde een woordvoerder van de Inspectie in de podcast Long Covid en de kwakzalverindustrie dat het voorschrijven van het omstreden anti-schurftmiddel Ivermectine alleen strafbaar is als de arts bijvoorbeeld niet de juiste veiligheidsmaatregelen neemt.

Ivermectine

De nieuwe uitspraken zorgen ervoor dat de inspectie daarop terugkomt. Er is nu meer duidelijkheid over hoe het juridisch zit, zegt inspectie-woordvoerder Mariël van Dam. "Die uitspraken gingen niet specifiek over Ivermectine, maar je kan er heel duidelijk uit opmaken dat het voorschrijven van een middel alleen mag als een beroepsvereniging voor artsen dit heeft toegestaan."

En dat betekent dus dat het voorschrijven van Ivermectine voor Covid of Long Covid niet mag: "Ivermectine is oorspronkelijk op de markt gebracht als een middel voor schurft en worminfecties. Als een arts het ook voor Covid of Long Covid wil voorschrijven dan mag dit alleen als de beroepsorganisatie in een protocol of standaard heeft aangegeven dat dit kan. Dat is in dit geval niet gebeurd," aldus Van Dam.

Boetes

De makers van de podcast Long Covid en de kwakzalverindustrie ontdekten dat verschillende artsen in Nederland Ivermectine aan Long Covid-patiënten voorschrijven. Vroeg in de coronapandemie nam het idee dat Ivermectine ook tegen covid zou kunnen werken een vlucht. De Braziliaanse president Bolsonaro zag het middel als uitweg uit de pandemie, en ook aanhangers van toenmalig president Trump prezen het aan als wondermiddel. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt echter dat Ivermectine niets doet tegen Covid. Er is ook geen bewijs dat Ivermectine helpt tegen Long Covid. Toch zijn er nog altijd artsen in Nederland die er wel in geloven, dit zijn onder anderen artsen die zijn aangesloten bij het Teleartsengenootschap.

Op 23 augustus meldde demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers in een Kamerbrief dat er dit jaar één zorgverlener is beboet voor het voorschrijven van Ivermectine aan een Long Covid-patiënt. Eerder kregen zestien artsen een boete voor het voorschrijven van Ivermectine aan mensen met acute Covid.

Ster advertentie
Ster advertentie