Gezondheid

Ziekenhuizen onderzoeken of meerdere prikken na Janssen-vaccin beter beschermen tegen coronavarianten

AVROTROS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ziekenhuizen onderzoeken of meerdere prikken na Janssen-vaccin beter beschermen tegen coronavarianten

Vier grote ziekenhuizen gaan onderzoeken of meer prikken van het coronavaccin ons beter beschermen tegen nieuwe varianten. "Je wil die nieuwe varianten eigenlijk voor zijn", zegt Hugo van der Kuy, een van de onderzoekers en hoofd Apotheek bij Erasmus MC in EenVandaag.

Sinds gisteren kunnen mensen bellen die graag het Janssen-vaccin willen. Daar heb je maar één prik van nodig. "Strikt genomen weten we nog niet of een tweede prik van Janssen ook meer bescherming biedt. Maar er zijn wel wat signalen die suggereren dat het zo kan zijn," zegt Van der Kuy.

Het effect van de tweede prik

Wie dacht dat je er met één prik van Janssen of twee prikken van AstraZeneca, Pfizer of Moderna bent, komt misschien dus wel bedrogen uit.

Onderzoeker Van der Kuy wijst dan vooral naar Pfizer en AstraZeneca, vaccins waarvoor een tweede prik nodig is. "Wat je daar ziet bij de nieuwe deltavariant die wereldwijd opkomt, is dat ze na één prik veel minder bescherming bieden dan bij de coronavarianten die we hiervoor zagen. Een tweede prik maakt daar een aanzienlijk verschil."

Medewerkers als proefpersonen

En omdat bij Pfizer en AstraZeneca die twee prik zoveel uitmaakt voor bescherming bij de deltavariant, gaan UMCG Groningen, Erasmus MC, Leidsch UMC en Amsterdam UMC onderzoeken of een tweede prik van Janssen ook beter zou beschermen tegen de variant. Een prik van Janssen beschermt nu 67 procent tegen het 'gewone' coronavirus, blijkt uit onderzoek.

Je kunt je daarvoor niet aanmelden, want het onderzoek wordt gehouden onder eigen medewerkers die één prik van Janssen hebben gehad. "Een deel krijgt dan een tweede prik van het Janssen-vaccin en een ander deel krijgt een tweede prik van Pfizer of Moderna."

Prik nummer drie

Want met al die nieuwe varianten die we kennen of die nog gaan komen, kan de onderzoekswereld maar beter voorbereid zijn, zegt Van der Kuy. "Het zou kunnen dat twee vaccins van verschillende makers een bredere bescherming bieden, omdat nieuwe varianten beter bestand zijn tegen twee prikken van dezelfde maker."

En als er dan een tweede prik bij komt, zijn we dan helemaal klaar? Ook dat is nog onzeker. "Van alle vaccins weten we nog niet hoe lang ze zullen beschermen. Wie weet moeten mensen die bijvoorbeeld Pfizer kregen over een jaar zelfs voor een derde dosis langs komen."

Ziekenhuizen onderzoeken of meerdere prikken na Janssen-vaccin beter beschermen tegen coronavarianten

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie