Gezondheid

'Ook jongens worden gevaccineerd tegen HPV-virus'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ook jongens worden gevaccineerd tegen HPV-virus'

Vanaf 2021 worden ook jongens gevaccineerd tegen het HPV-virus. Nu worden alleen meisjes ingeënt tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Staatssecretaris Blokhuis maakt vandaag bekend dat de inenting in het Rijksvaccinatieprogramma wordt opgenomen voor alle kinderen. Hij neemt daarmee het advies over van de Gezondheidsraad.

In Nederland krijgen nu ieder jaar nog 700 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. 200 van hen overlijden aan de ziekte. Het AD schrijft dat jaarlijks 500 mannen kanker krijgen door het HPV-virus. Jongens die geïnfecteerd zijn, kunnen daardoor mond-, keel, anus- en peniskanker krijgen.

Twee vliegen in één klap

Staatssecretaris Blokhuis zegt dat door jongens het HPV-vaccin aan te bieden twee vliegen in één klap worden geslagen. "Jongens zijn dan beschermd tegen het virus en lopen daardoor minder kans op vreselijke ziektes. Bovendien zijn zowel jongens als meisjes hiermee nog beter beschermd door middel van groepsbescherming", zegt Blokhuis.

Naast de vaccinatie voor jongens gaat ook de leeftijd omlaag waarop de HPV-injectie wordt gegeven; van 13 naar 9 jaar. Ook dat had de Gezondheidsraad eerder aan Blokhuis geadviseerd.

Ster advertentie
Ster advertentie