Gezondheid
NOSNTR

Huisarts over gekelderde vaccinatiegraad: 'Ik hou mijn hart vast, dit gaat niet goed'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisarts over gekelderde vaccinatiegraad: 'Ik hou mijn hart vast, dit gaat niet goed'

In de vier grote steden laten minder ouders hun kind(eren) vaccineren tegen ernstige infectieziekten als mazelen, de bof, kinkhoest en polio. In bijvoorbeeld Den Haag is de vaccinatiegraad met 10 procentpunt gedaald sinds 2020. Hoe gaat een huisarts het gesprek aan met ouders die twijfelen over vaccinaties?

De redenen waarom ouders hun kind niet laten vaccineren zijn uiteenlopend, zegt huisarts Bernard Leenstra. "Je hebt mensen die het niet doen vanuit geloofsovertuiging. Dan is er niet heel veel ruimte om te discussiƫren, omdat feiten er dan niet toe doen."

"Maar er zijn ook mensen die het gewoon niet meer nodig vinden, of die het op een natuurlijke wijze willen oplossen. Daarmee probeer ik het gesprek nog wel te voeren."

'Van het pad gegleden'

"Je hebt af en toe mensen die er echt van overtuigd zijn dat vitamines de oplossing zijn. Of als je een steen laat opladen aan de maan en die bij je dochtertje legt, dat het allemaal wel goed komt. Of dat virussen ook goed zijn", vertelt Leenstra.

"Die mensen zijn wel echt een beetje van het pad gegleden. Het heeft wel zin om op een hele voorzichtige manier de feiten door te nemen, maar dat kost veel tijd en heeft vaker niet dan wel succes, moet ik eerlijk zeggen."

'Gaat niet alleen over jezelf'

"Natuurlijk hebben we het zelfbeschikkingsrecht en dat moeten we koesteren. Ik ben een huisarts die euthanasie uitvoert. Ik vind dat echt iets waardevols in ons land", aldus Leenstra. "Alleen gaat het bij euthanasie over de persoon zelf en bij vaccinatie gaat het ook om anderen."

"Dit verhoogd infectierisico zien we al heel lang aankomen. Ik hou echt mijn hart vast. Dit gaat niet goed. We zullen echt meer moeten doen dan alleen maar die mensen willen begrijpen."

Nieuws en Co 14 maart 2023

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie