Gezondheid

Minister van Gehandicaptenzaken wil 15 miljoen voor mensen met een beperking

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister van Gehandicaptenzaken wil 15 miljoen voor mensen met een beperking

De minister van Gehandicaptenzaken wil dat het kabinet 15 miljoen euro vrijmaakt voor mensen met een beperking. Dat zegt Rick Brink in Spraakmakers. Brink werd drie maanden geleden door het gelijknamige KRO-NCRV-programma tot minister verkozen.

Over precies één week is het Prinsjesdag en presenteert het kabinet de Miljoenennota. De minister van Gehandicaptenzaken loopt vandaag op de zaken vooruit en heeft zijn eigen miljoenennota gemaakt. Hij heeft drie concrete voorstellen voor de besteding van die 15 miljoen euro. Brink ziet het bedrag als een 'startkapitaal' om de positie van mensen met een beperking te verbeteren.

Inclusieve start

"Een inclusieve start is de basis voor de rest van je leven." Brink wil dat iedereen in Nederland mee kan doen. "Maar één procent van de speelplaatsen en de reguliere basisscholen is geschikt voor gehandicapten. Ik wil dat kinderen mét en zonder beperking samen spelen, samen les krijgen, samen sporten en samen plezier maken."

Quote

Ik kon destijds nog geen pak melk optillen

Brink

Zelf is Brink - die lijdt aan een bindweefselziekte en in een rolstoel zit - van huis uit altijd gestimuleerd door zijn ouders. "Toen ik 16 was wilde ik een mobieltje. Mijn ouders zeiden: jongen, dan moet je net als ieder ander een bijbaantje gaan zoeken. Ik kon destijds nog geen pak melk optillen, dus in vakken vullen zou ik geen ster worden. Maar nadat ik zowat alle bedrijven in de omgeving had aangeschreven, kreeg ik mijn eerste baantje als telefonist bij een taxicentrale."

Inclusieve werkplekken

Ook wil Brink dat het kabinet vijf miljoen vrijmaakt voor stageplekken. "Het hebben van werk is voor mensen met een beperking cruciaal. Ik constateer dat er weinig toegankelijke stageplekken zijn." Op het hbo haakt daardoor zelfs meer dan de helft van de studenten met een beperking voortijdig af, zegt Brink.

"Als samenleving verspillen wij talenten", aldus Brink. Daarom wil hij een derde van die 15 miljoen besteden om 1000 extra stageplekken te creëren voor deze studenten.

Zichtbaarheid

De programma’s van de publieke omroep moeten een afspiegeling zijn van onze samenleving. Op dit moment vindt Brink dat de groep van 1,8 miljoen beperkten nog te weinig te zien zijn. "Vaak zie je mensen met een beperking op televisie, die alleen over hun beperking komen praten. Ik wil laten zien dat mensen meer zijn dan hun beperking."

Koffer van Rick

In de koffer van Rick wil de minister mensen verzamelen met een specialisme én een handicap. Dus bijvoorbeeld een strafrechtadvocaat in een rolstoel, die komt vertellen over een zaak in plaats van het feit dat hij in een rolstoel zit.

De komende tijd kunnen mensen zichzelf of anderen aanmelden voor deze koffer. Brink: "Het komende jaar gaan we deze namen verzamelen en na afloop bieden we de koffer aan, aan alle programmamakers van Nederland."

Ster advertentie
Ster advertentie