Dijsselbloem: 'Testcapaciteit en beschermingsmiddelen zijn onbenut in verpleeghuizen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dijsselbloem: 'Testcapaciteit en beschermingsmiddelen zijn onbenut in verpleeghuizen'

In de verpleeghuizen was een hoop leed voorkomen als er meer testcapaciteit was benut. Dat zegt Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de OVV, die vandaag een rapport uitbracht over de aanpak van de coronacrisis. "Er was een gebrek aan testmateriaal, maar er waren ook mogelijkheden om de capaciteit fors en snel te vergroten", zegt hij in Dit is de Dag.

Jeroen Dijsselbloem (OVV): 'Nederland was niet goed voorbereid op de coronacrisis'

In het 300 pagina's tellende rapport staat onder andere te lezen dat Nederland onnodig slecht was voorbereid op de crisis en is er speciale aandacht voor de verpleeghuizen, omdat daar het leed het allergrootst was. Naast het voorkomen van te volle IC's, was het beschermen van de kwetsbaren een doel van de overheid. Volgens Dijsselbloem is er teveel aandacht gegaan naar de ziekenhuizen en kwamen signalen niet door dat het in de verpleeghuizen echt mis ging.

Alleen testen bij symptomen

In het begin van de crisis was er weinig testcapaciteit, waardoor in verpleeghuizen vaak hele afdelingen in quarantaine moesten en mensen niet op bezoek konden komen. Ook konden mensen soms geen afscheid nemen van hun geliefden. Als er meer getest had kunnen worden, had het allemaal minder schrijnend kunnen zijn, denkt de OVV.

De testcapaciteit had dus veel sneller verhoogd kunnen worden, stelt Dijsselbloem. Daarnaast was er sprake van verkeerde aannames: "Bij de adviesclubs die hierover gingen, was er een sterke voorkeur om alleen te testen bij medische noodzaak. Men dacht: wanneer mensen zichtbare ziekteverschijnselen hebben, dan is het zinvol." Later leerden we echter dat mensen al besmettelijk konden zijn vóórdat ze symptomen hadden. "Dus die aanname klopte niet", vertelt de voorzitter. Hierdoor was het testbeleid veel te terughoudend volgens de Onderzoeksraad.

De aanname over het testen had niet genomen moeten worden, maar er hadden meerdere scenario’s moeten worden gemaakt. Dit zag je bijvoorbeeld bij het testbeleid: "Door het terughoudende testbeleid was het zicht op het virus, hoe het van dag tot dag ging, heel beperkt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie