Gezondheid
EO

Zieke Erfenis: dna-test geeft uitsluitsel over erfelijke ziekte

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zieke Erfenis: dna-test geeft uitsluitsel over erfelijke ziekte

Zou jij het willen weten of je een ernstige erfelijke ziekte onder de leden hebt? EO-journalist Nicole de Jong wel. Zij loopt 50 procent kans om zo’n ziekte te hebben en besloot dat ze zekerheid wilde. In de podcast Zieke Erfenis beschrijft ze hoe ze toeleeft naar een dna-test die het definitieve antwoord moet geven. In deel vijf dat net is verschenen krijgt ze de uitslag.

Gerelateerde podcast

Zieke Erfenis

Zieke Erfenis

De vader van Nicole overleed vijf jaar geleden aan de gevolgen van een hersenbloeding, die veroorzaakt werd door de Katwijkse Ziekte. Omdat de ziekte erfelijk is, heeft Nicole zelf 50 procent kans om ook drager te zijn van het gen. Het afgelopen jaar volgde ze een traject in het Leids Universitair Medisch Centrum om uit te zoeken of dat inderdaad zo is.

De eerste vier afleveringen van de podcast kwamen in september uit. Aan het einde van die maand had Nicole haar uitslaggesprek in het ziekenhuis. Wat de uitslag ook zou zijn, Nicole had besloten dit te delen in een laatste aflevering, die er nu dus is. De uitslag geeft antwoord op een vraag waar Nicole al ruim 15 jaar mee rondloopt: ben ik wel of geen drager van de Katwijkse Ziekte?

Zieke Erfenis is een podcast van de EO en NPO Radio 1. De afleveringen zijn te luisteren via de NPO Radio 1-app, maar ook op alle bekende podcastkanalen.

Ster advertentie
Ster advertentie