'Politici, bestuurders en media en hebben baat bij crises'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Politici, bestuurders en media en hebben baat bij crises'

Het is voor politici, bestuurders en media erg aantrekkelijk om iets tot crisis te bombarderen, omdat ze er zelf baat bij hebben, zegt hoogleraar Besturen van Veiligheid Ira Helsloot (Radboud Universiteit) in dr Kelder en Co. Dit zag je bijvoorbeeld bij de coronacrisis, zegt Helsloot: "Omroepbazen en eindredacteuren hebben mij dit zelf verteld."

Zo kregen kranten in deze periode meer abonnees en werden talkshows beter bekeken volgens Helsloot. Dr Kelder beaamt zijn woorden. Daarnaast kunnen politici en bestuurders moeilijke gesprekken uit de weg gaan, omdat ze kunnen zeggen dat ze meteen moeten handelen, aldus Helsloot.

'We leven in een crisocratie'

In de praktijk wordt de soep helemaal niet zo heet gegeten. "We leven in een crisocratie", zegt Helsloot. "De exotische incidenten halen de krant. Er gaan 2200 mensen dood aan huis-, tuin en keukenongelukken, terwijl een ongeluk met een brug, iets wat bijna nooit gebeurt, het nieuws haalt."

De hoogleraar komt ook nog met andere voorbeelden van onze overdreven hang naar veiligheid; zo vindt Helsloot de aandacht voor rookmelders wat overdadig.

Ook noemt hij het legionellavirus, dat voor veteranenziekte kan zorgen. "We hadden in de jaren 90 een zwaar ongeval met legionella, maar dat zorgt er nu nog steeds voor dat we miljoenen euro's uitgeven aan bijvoorbeeld sportkleedkamers, terwijl er maar 70 mensen in Nederland door het virus overlijden. Vooral ouderen en kwetsbaren. Twee derde loopt het virus bovendien op in Benidorm."

Beluister hier het hele gesprek met prof. dr. Ira Helsloot

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie