Gezondheid

Geestelijk verzorgers zien mensen stilvallen: 'Even ontsnappen gaat niet'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geestelijk verzorgers zien mensen stilvallen: 'Even ontsnappen gaat niet'

Geestelijk verzorgers zien van dichtbij dat mensen steeds verder uitgeput raken door de langdurige coronamaatregelen. Beroepsvereniging VGVZ maakt zich zorgen over toenemende gevoelens van angst, eenzaamheid en boosheid.

"Mensen worden bang, gedesoriënteerd, boos ook. Je krijgt te maken met controleverlies, eenzaamheid en we hebben ook een hoop agressie gezien in de samenleving. Dat zijn ook de dingen die passen bij de omstandigheden. Daarnaast zien we dat de lange termijn ook dingen doet, de rek is er langzaam uit bij mensen", zegt beleidsmedewerker Ralf Smeets van VGVZ in het NOS Radio 1 Journaal.

Emotionele onbalans

Op verschillende plekken in de samenleving zien geestelijk verzorgers een toenemende "emotionele onbalans", zegt Smeets van VGVZ. "We voeren met alle disciplines tweewekelijks videogesprekken. Daarin merken we dat het gebrek aan perspectief op burgers en medewerkers in de zorg blijven drukken. We maken ons ook zorgen om de robotisering als overlevingsstrategie die we soms terugzien."

Aandacht voor gevoelens

VGVZ bepleit dat beleidsmakers meer aandacht moeten hebben voor de gevoelens die loskomen in coronatijd. Smeets: "De economische gevolgen zijn vaak tastbaarder en hebben al tot concrete actie geleid. Existentiële gevolgen zijn moeilijker meetbaar. Je moet je blijven afvragen of het middel nog het juiste is en wat je als samenleving bereid bent te doorstaan om welk effect te bereiken."

Geestelijke verzorgers

Geestelijk verzorgers bieden professionele begeleiding bij zingeving, maar zijn niet per se gebonden aan een religie. De meeste werken in ziekenhuizen, verpleeghuizen en de geestelijke gezondheidszorg. Ze zijn ook actief in gevangenissen, bij defensie en politie en komen bij mensen thuis.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie