Gezondheid

Hoe blijf je de baas over jezelf in een prestatiemaatschappij?

BNNVARA
foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe blijf je de baas over jezelf in een prestatiemaatschappij?

We willen alsmaar onze prestaties verbeteren, tijd besparen en succesvoller worden. Alles moet steeds sneller en efficiënter. Maar waar wanneer is het goed genoeg en hoe zorgen we dat we onze grenzen op tijd herkennen? Jeroen van Bergeijk, journalist bij onder andere de Volkskrant, en Daan Klever, prestatiepsycholoog, schuiven aan bij Vroeg! om meer te vertellen over de prestatiemaatschappij en de gevolgen ervan.

De prestatiemaatschappij zorgt behalve voor een permanent opgejaagd gevoel ook voor individualisering, omdat iedereen in zijn eigen gehaaste bubbel kruipt. Het stukje herkenning en waardering dat de mens nodig heeft, wordt gehaald uit de beloningen van presteren als individu. Van Bergeijk is drie weken undercover flitsbezorger geweest en heeft in deze tijd geen enkel praatje kunnen maken met klanten. “We komen eigenlijk bijna niet meer met elkaar in contact”, terwijl sociaal contact essentieel is voor het mens-zijn, zegt Klever.

Hij legt uit hoe je op tijd signaleert dat je je eigen grenzen voorbij bent gegaan en wat je dan kunt doen. Van Bergeijk legt uit hoe hij tevreden blijft met zichzelf ondanks het gevoel dat ie links en rechts wordt ingehaald door leeftijdsgenoten. “Ik probeer te genieten van de dingen die ik wel heb”, zegt hij.

Beluister het hele gesprek terug in de podcast.

#31 - Wat zijn de gevolgen van de prestatiemaatschappij?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie