Naar homepage
Gezondheid

Ellen Laan inspireerde jonge seksuologen: 'Mensen moeten clitkundig worden'
Omroep MAX

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ellen Laan inspireerde jonge seksuologen: 'Mensen moeten clitkundig worden'

Gisteravond werd bekend dat Ellen Laan op 59-jarige leeftijd is overleden. Ze werd ook wel de 'godmother van de seksuologie' genoemd. Ellen Laan wilde seks leuk maken voor iedereen. Ze heeft daarmee veel jonge seksuologen geïnspireerd, zo ook Anne Siemons, vertelt ze in Villa VdB.

Jonge seksuologen geïnspireerd door Ellen Laan

Anne Siemons heeft samen met Leila Lambrechts een seksuologie praktijk in Utrecht. Samen schreven ze het boek: Taboek, waarmee ze het praten over seks willen normaliseren. Ellen Laan is voor haar een grote inspiratiebron: "Zij heeft echt de seksualiteit genormaliseerd."

We zien in Nederlandse media vaak Vlaamse seksuologen. "In Nederland is geen master Seksuologie, in Leuven wel. Ellen was de bekendste Nederlandse seksuoloog", vertelt Siemons.

Orgasmekloof bestrijden

De orgasmekloof bestrijden was één van Ellen Laan haar stokpaardjes. Simons legt uit hoe dat zit. "Er zit een kloof tussen orgasmes, vooral bij heteroseksuele koppels. Je ziet dat 90% van de mannen klaarkomt van penetratieve seks, vrouwen nog minder dan 25%."

Laan wilde die kloof dichten, daar had ze een aantal ideeën over. Siemons licht er eentje uit: "Mensen moeten clitkundig worden. Dat houdt in dat we de clitoris beter moeten leren kennen, dat geldt zowel voor mannen als vrouwen."

Seks is meer dan penetratie

Siemons legt uit dat het geen gebrek aan kennis is: "De clitoris was al superlang ontdekt binnen de anatomie. Ze kwamen er achter dat het enkel voor genot was en niet voor de voorplanting. Toen was het weg met de clitoris, we gaan kijken naar de penis en het zaad want dat is pas echt belangrijk. Ellen heeft dat beeld wel echt veranderd."

Dat seks niet gelijk staat aan penetratie was ook iets dat Ellen op wilde helderen. Siemons hoort dit desondanks nog vaak voorbij komen in haar praktijk. "Ik bespreek met cliënten in mijn praktijk altijd eerst wat zij als seks zien of als seks ervaren. Seks staat voor veel mensen nog vaak gelijk aan penetratie, maar gelukkig is er nog veel meer dan dat. Ik hoop echt dat wij het werk van Ellen kunnen voortzetten en dat we dit beeld kunnen veranderen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie