Gezondheid

OMT-lid: 'Redteam moet een toontje lager zingen'

EO
foto: NPOfoto: NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid: 'Redteam moet een toontje lager zingen'

Volgens microbioloog en OMT-lid Andreas Voss wordt er in Nederland te veel gediscussieerd over het coronabeleid, en ondermijnt dit het draagvlak. Hij is kritisch op het Red Team, een team experts dat het overheidsbeleid kritisch volgt. "Dit Red Team gedraagt zich meer als een tweede Blue Team en maakt het veel onduidelijker waar we naartoe gaan", zegt Voss in Dit is de Dag.

In Nederland is het aantal besmettingen zeven keer zo hoog als in Duitsland. Volgens Voss is dat mede een mentaliteitskwestie: "Het gedrag is in Duitsland beter dan hier. Als je een Duitser zegt dat hij moet springen, dan zal hij je vragen: hoe hoog? Een Nederlander vraagt: waarom?" Volgens Voss zou dit averechts kunnen werken: "In een crisis is het goed dat je soms gewoon doet wat wordt verwacht."

Red Team

Andreas Voss is lid van het Outbreak Management Team (OMT), het team van experts wat het RIVM en het kabinet voorziet van adviezen in de strijd tegen het coronavirus. "Het OMT heeft een spiegel nodig en mensen die extern advies geven."

Toch denkt Andreas Voss dat het Red Team vooral een discussie in de maatschappij losmaakt: "De mensen in het Red Team zijn heel capabel, maar ze moeten wel een toontje lager zingen en echt nog een keer nakijken wat het doel van een Red Team is."

Testen

Het Red Team toonde zich kritisch over het Nederlandse testbeleid, achteraf denkt Voss ook dat het testen beter en sneller had gekund: "We hadden moeten herkennen dat we niet goed zijn in bulk diagnoses, het had zeker geholpen als we bulk boven kwaliteit hadden gekozen."

Toch denkt Voss dat het niet alleen aan de Nederlandse testlabs ligt. "De labs hebben een tijd lang niet genoeg ingrediƫnten gekregen voor grootschalig testen. En niemand had verwacht dat het zo snel zo hard zou gaan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie