Hoogleraar ouderengeneeskunde: 'De samenleving kan niet langer op slot om kwetsbaren'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar ouderengeneeskunde: 'De samenleving kan niet langer op slot om kwetsbaren'

Onder de noemer #GeenDorHout verzamelen kwetsbare mensen zich op sociale media. Zij waarschuwen: door de versoepelingen komen wij in gevaar. Hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp snapt de oproep, maar vindt ook: "Kwetsbare mensen zijn er, maar die zijn er altijd geweest en zullen er altijd zijn. Corona is niet iets waardoor je de hele samenleving nog op slot kunt doen."

Westendorp, werkzaam in Denemarken en voormalig lid van het OMT aldaar, sluit zich aan bij de Deense overheid, die volgens hem stelde dat 'mensen zullen blijven doodgaan'. In het 'oude normaal' konden veel mensen bijvoorbeeld overlijden aan de griep. "Er is nu een soort schijnveiligheid voor kwetsbare mensen, omdat de rest zich min of meer uit het publieke leven heeft teruggetrokken. We moeten weer een balans vinden", vindt Westendorp.

'Behoud mondkapjes'

Xandra Koster van de organisatie IederIN, komt op voor kwetsbare mensen. Zij vindt dat de overheid de taak heeft om deze mensen (volgens haar zo'n 2 miljoen mensen) te beschermen, omdat voor een deel van deze groep ook omikron dodelijk kan zijn. De bal ligt veel te veel bij hen, vindt ze: "Je kunt in de supermarkt wel anderhalve meter afstand houden, maar die ander doet dat niet en die heeft ook geen mondkapje op."

Onder de noemer 'kwetsbaar' vallen ouderen, maar ook mensen met een chronische ziekte of een handicap.

De overheid moet veel meer doen voor deze mensen, vindt Koster: "Ze zouden bijvoorbeeld FFP2-maskers gratis ter beschikking kunnen stellen. We weten allemaal: die gewone mondkapjes beschermen anderen, maar die FF2-maskers beschermen jou. Die zijn best duur en veel mensen uit die doelgroep hebben niet zoveel geld."

Sowieso zou Koster het fijn vinden als mondkapjes nog even blijven op drukke plekken. Hierbij sluit ze zich aan bij viroloog Marion Koopmans, die deze suggestie ook al deed in de podcast Virusfeiten.

Testen testen testen

Koster hoopt dat testen mogelijk blijft, zodat mensen die op bezoek willen bij een kwetsbaar persoon zeker kunnen weten dat ze niet besmet zijn. Westendorp is het daarmee eens, in Denemarken is dat ook de praktijk.

Dit is de Dag, met daarin onder anderen Xandra Koster en Rudi Westendorp en Xandra Koster

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie