Binnenland
NOS

Tegelijkertijd nieuw hart én nieuwe lever voor patiënte in Groningen

foto: UMCG
  1. Nieuwschevron right
  2. Tegelijkertijd nieuw hart én nieuwe lever voor patiënte in Groningen

Chirurgen van het UMCG zijn erin geslaagd om bij één patiënt tegelijkertijd een nieuw hart en een nieuwe lever in te brengen. Volgens het ziekenhuis is het voor het eerst in Nederland dat dit is gebeurd. De operatie bij de 35-jarige vrouw duurde bijna 24 uur. Haar nieuwe hart en lever zijn afkomstig van één overleden donor.

Tegelijkertijd nieuw hart én nieuwe lever voor patiënte in Groningen

"Het was ontzettend ingewikkeld", vertelt Kevin Damman, medisch hoofd van de harttransplantatie van het UMCG, in het NOS Radio 1 Journaal. "Je moet je voorstellen dat deze patiëntenpopulatie zijn aangeboren hartafwijkingen en meerdere keren op jonge leeftijd zijn geopereerd en rond hun 30e en 40e zowel hartfalen als leverfalen krijgen. Die mensen zien er vanbinnen een stuk anders uit."

Van binnen

Damman vertelt dat de aansluitpunten van aderen en slagaderen zijn anders dan de doorsnee mens. "Dan wordt er een normaal hart en normale lever in getransplanteerd", vertelt hij.

"Wat deze mensen uniek maakt, is dat ze geboren worden met een rechter harthelft dat niet functioneert of niet aanwezig is. Om dat op te lossen of ze langer op de wereld te houden, worden ze op jonge leeftijd vaak geopereerd." Tijdens de operaties wordt het rechter deel van het hart gebypasst. "Daardoor is er een situatie waar een vochtophoping blijft bestaan. En als je een vochtophoping hebt, stuwt de lever en krijgt daar op lange termijn ook last van."

Tegelijk transplanteren

Maar is het dan nodig om deze organen tegelijkertijd te transplanteren? Ja, zegt Damman. "Wat we vaak zien bij deze patiënten, is dat het hart het grootste probleem is. Daarna zie je langzaamaan de lever problematisch worden. Alleen moet je het juiste moment kiezen en dat gaat dan hand en hand", legt hij uit. "We worden geconfronteerd met een patiënt waarbij het eigenlijk nog de enige optie is om het hart en de lever te transplanteren. Dan weten we ook nog uit internationale literatuur dat als je dat tegelijkertijd doet de uitkomsten beter zijn."

Operatie

De operatie duurde maar liefst 24 uur. Damman vertelt dat een goede voorbereiding dan cruciaal is. "We hebben jaren geleden voor de hele patiëntenpopulatie bedacht: hoe gaan we dit doen? Hoe vliegen we dit aan? Wat wordt er internationaal gedaan? Daarna hebben we specifiek voor deze patiënt een plan bedacht. Hoe gaan we de operatie doen? Het begint met het hart en daarna de lever."

Voor de operatie zijn meerdere specialisten nodig geweest. Ze werden ook afgelost als dat nodig was. "We hebben het even nagekeken, maar ik denk dat er 17 medische specialisten aanwezig zijn geweest. Het héle team bestond uit tientallen mensen die gedurende 24 uur bezig zijn geweest en vergeet niet, daarna is het niet klaar. Zo’n patiënt gaat dan naar de intensive care en in ons geval naar de hartbewaking, waar nogmaals velen mensen betrokken zijn."

Revalidatie

De operatie heeft inmiddels een paar maanden geleden plaatsgevonden. "De start was initieel stroef, we hebben wat moeten overwinnen. Maar ze heeft het uitstekend gedaan en ze revalideert op dit moment. Als we dit van tevoren wisten, hadden we ervoor getekend", zegt Damman. "Ze is in redelijke conditie en ze knapt per week op."

De patiënt blijft ook nog wel even revalideren. "Voor een harttransplantatie is echt wel dat je na een jaar kunt zeggen: 'Goh, waar sta ik en hoe gaat het met me?'" Damman en het team bij het UMCG gaan de toekomst positief tegemoet.

RJN UMCG

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie