Gezondheid

Meer kans op diabetes type 2 met klein sociaal netwerk

NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer kans op diabetes type 2 met klein sociaal netwerk

Mensen met een klein sociaal netwerk hebben een grotere kans op diabetes type 2. Dat blijkt uit de zogenoemde Maastricht Studie, een onderzoek onder de bevolking van Zuid-Limburg naar suikerziekte.

Kijk het gesprek terug

Er spelen allerlei factoren mee, maar bijvoorbeeld: wie alleen woont, beweegt minder en eet minder gezond. En dat kan dan weer tot suikerziekte leiden. Biomedisch wetenschapper Miranda Schram leidt het onderzoek: "Alleen wonen gaat misschien gepaard met minder gezond eten en minder sporten. Daarom is er meer kans op diabetes type 2."

Er waren al wel vermoedens over het verband tussen leefstijl en diabetes, maar nu is voor het eerst alle bestaande literatuur op een rijtje gezet. Daaruit kwam maar één conclusie: "Iemand die jou een beetje steunt in het vertonen van gezond gedrag, is heel belangrijk."

Sociale netwerken

"Toch is het niet zo dat alleen een partner je kan helpen met het verbeteren van je leefstijl. Juist ook vrienden die een hele andere leefgewoonte hebben, kunnen een hele belangrijke impact hebben op het veranderen van je gewoontes."

De signalen van risicofactoren kunnen nu sneller herkend worden en daardoor kan diabetes beter behandeld en misschien zelfs wel voorkomen worden. Mensen uit hun sociaal isolement halen zou een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen en behandelen van diabetes type 2.

In vervolgonderzoek zullen de onderzoekers zich richten op de vraag hoe sociale netwerken gelinkt zijn aan bewegen, overgewicht en dieet.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie