Gezondheid

Meer dan duizend mensen overleden in 2019 door verkeerde inschatting bij behandeling

NOSNTR
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer dan duizend mensen overleden in 2019 door verkeerde inschatting bij behandeling

In de Nederlandse ziekenhuizen zijn in een jaar tijd naar schatting 1018 mensen overleden omdat er een verkeerde inschatting is gemaakt tijdens hun behandeling. Het gaat om sterfgevallen die waarschijnlijk vermeden hadden kunnen worden, blijkt uit de zogenoemde Monitor Zorggerelateerde Schade van het NIVEL en het Amsterdam Public Health onderzoekinstituut.

Meer dan duizend mensen overleden in ziekenhuizen die voorkomen hadden kunnen worden

Veelal zijn het ouderen die overlijden door een verkeerde inschatting. “Dat komt doordat de patiënten ingewikkelder zijn geworden”, vertelt klinisch geriater Judith Wilmer in Nieuws & Co.

Ingewikkeld

Op hogere leeftijd krijgen veel patiënten te maken met meerdere ziektes. Het bepalen van behandelingen is dan erg lastig. “Dan kom je tussen twee vuren te zitten. Wat goed is voor de ene ziekte, is niet goed voor de andere.” Ook komt er, volgens Wilmer, nog bij dat ouderen en kwetsbare mensen niet genoeg ‘reserves’ hebben tegen medische grote ingrepen en ziektes. “Als mensen behandeling ondergaan, hebben mensen ook meer risico om daar complicaties van te ondervinden.”

Asymptomatisch

Daarnaast kan deze groep ook asymptomatische verschijnselen hebben bij een ziekte. “Een oudere met longontsteking kan bijvoorbeeld gaan vallen in plaats van te gaan hoesten en koorts te krijgen.” Dat maakt het voor artsen erg moeilijk om precies te weten wat een patiënt nu heeft. Om dat tegen te gaan krijgen medische studenten sinds kort ouderen geriatrie en geneeskunde.

Ouderen

Wilmer ziet ook dat er met een andere blik naar ouderen wordt gekeken in de maatschappij. “Toen er werd gesproken van een tsunami van ouderen, internaliseren ouderen dat. Dan denken ze vaak dat ze mensen tot last zijn en dat is heel verdrietig.”

Volgens haar zou dat er ook voor kunnen zorgen dat mensen minder snel aan de bel trekken bij ziekte. “Mensen denken dan ook wel dat het bij de leeftijd hoort.” Ook daar wordt hard aan gewerkt in de zorg. Wilmer vertelt dat er meerdere projecten zijn waarbij ze ouderen leren om te vertellen over hun problemen en ziektebeeld. “Voor kwetsbare ouderen willen we ook graag dat voorafgaand van de behandelingen besproken wordt wat nou de doelen en waardes in het leven zijn. Ook dat er bekeken wordt wat de hele situatie is van iemand, voordat je dingen gaat doen als arts of hulpverlener. Zo kan er een heel gericht advies gegeven worden.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie