Legionellagevaar door zomervakantie: zo voorkom je een infectie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Legionellagevaar door zomervakantie: zo voorkom je een infectie

Terugkerende vakantiegangers opgelet! Je loopt een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis, zo waarschuwt Techniek Nederland. Onwetendheid zorgt voor onnodig veel besmettingen. Legionella-expert Monique Bastmeijer geeft in Blok&Toine een aantal praktische tips om de kans op een legionellabesmetting flink te beperken.

Wat is legionella?

"Legionella is een bacterie die van nature in water voorkomt en geen kwaad kan. Maar onder juiste omstandigheden kan de bacterie zich sterk vermeerderen, waardoor de bacterie via water dat vernevelt in je longen terecht kan komen, en voor een infectie kan zorgen", legt Bastmeijer uit.

Ideaal voor de bacterie om snel te groeien, is stilstaand water tussen de twintig en vijftig graden. De kans op legionellabesmetting is dan ook het grootst bij warm weer en als kranen niet regelmatig genoeg worden gebruikt.

Extra gevaarlijk door corona

Door een besmetting met de legionellabacterie kun je milde griepverschijnselen krijgen, zoals vermoeidheid. Maar er kan ook een ernstige longontsteking ontstaan door multi-orgaanfalen en dat kan tot grote gezondheidsproblemen leiden.

Omdat verschijnselen van een legionellabesmetting kunnen lijken op corona, is het in deze tijd extra gevaarlijk. Bastmeijer: "Er wordt weinig gedacht aan legionella en in deze tijd zeker. Dus de kans is groter dat er veel tijd overheen gaat voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Dat is een extra risico. Als je niet op tijd aan de bel trekt, kan het ernstige gevolgen hebben."

Ben je er op tijd bij, kun je met de juiste antibiotica weer heel snel opknappen en hoeft het volgens Bastmeijer zeker niet tot ernstige gezondheidsproblemen te leiden.

Kans verkleinen

Je kunt zelf veel doen om de kans op legionella zoveel mogelijk te beperken. Bastmeijer geeft als advies om bij thuiskomst van vakantie alle leidingen goed door te spoelen. "Zet alle waterpunten open, spoel zowel de warme als koude kraan en trek de wc door."

In de douche vernevelt het water, dus daar zit het risicopunt. "Spoel de douche extra goed door, maar voorkom verneveling door de douchekop bijvoorbeeld in een emmer te doen. Zo adem je bij het eerste wegspoelen de verneveling niet in."

Ook is het volgens Bastmeijer verstandig om bij aankomst in je vakantiehuis alle waterpunten even goed door te spoelen voor de zekerheid.

Ster advertentie
Ster advertentie