Binnenland
AVROTROS

Lekker zwemmen deze zomer? 'Houd je kinderen goed in de gaten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lekker zwemmen deze zomer? 'Houd je kinderen goed in de gaten'

Maanden geleden al trok de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) al aan de bel voor de noodzaak van het openen van de zwembaden en het gevaar van het niet bij kunnen houden van de zwemvaardigheid. Vanaf 20 mei mogen zwemlessen weer gegeven worden, maar recreatief zwemmen mag nog niet. "Het belang van recreatief zwemmen wordt onderschat", zegt Shiva de Winter, van de Winter Group in Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

"Zwemmen is op basis van vertrouwen. Na maanden niet zwemmen, zakt dat vertrouwen behoorlijk", legt De Winter uit. Daarnaast kan ook de angst voor zwemmen in een grote menigte opduiken. "Als jij je zwemdiploma in november of december 2020 hebt gehaald en pas van de zomer gaat 'vrij zwemmen' kan je behoorlijk schrikken van drukte en spelende kinderen om je heen."

De Winter: "Bij vrijzwemmen worden bewegingen getraind, ook al wordt er gespeeld. Daarnaast wordt er onbewust conditie opgebouwd. Angsten worden overwonnen en plezier draagt bij aan het goede gevoel bij kinderen."

Belangrijk advies

Volgens De Winter verliezen kinderen hun zwemvaardigheid gelukkig niet zo snel. Het kan wel gebeuren dat kinderen de zwemslag 'vergeten'. "Als je een rijbewijs haalt, kun je nog niet per se autorijden. Dan moet je uren maken om ervaring en uithoudingsvermogen op te doen. Hetzelfde geldt voor zwemmen."

Een belangrijk punt voor zwemscholen en -organisaties die zij altijd aan ouders meegeven na het behalen van een diploma: "Blijf zwemmen met jouw kind." Volwassenen hebben meer ervaring en zullen niet zo snel schrikken. De Winter: "Wel zal de slag er ook bij volwassen niet mooi meer uitzien."

Certificaat behalen

Omdat het kabinet geen gehoor geeft, heeft het NSWZ zelf een creatieve oplossing bedacht. Zij hebben een lescertificatensysteem ontwikkeld: agogisch en communicatieve vaardigheden 1,2 en 3.

Dit biedt zwembaden de mogelijkheid om toch een manier van recreatief zwemmen aan te bieden. Zij mogen de les zelf een naam geven en ook de inhoud zelf bepalen. Na enkele lessen kunnen kinderen een certificaat behalen.

'Houd je kinderen in de gaten'

Met de zomer in aantocht is het des te belangrijker dat kinderen de zwemslag onder controle krijgen en conditie opbouwen. "Als je naar volle zwembaden en een zee met stromingen kijkt, en een kind heeft een half jaar niet gezwommen, maakt dit de kans op ongelukken een stuk groter", legt De Winter uit.

Het advies van De Winter aan ouders is om je kinderen vooral in de gaten te houden. "Natuurlijk hebben ze hun diploma en kunnen ze zwemmen, maar door de weinige zwemuren die ze erop hebben zitten is het kwalitatief een stuk minder."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie