Gezondheid

Gommers waarschuwt opnieuw voor code zwart bij omikron: 'Mogelijk 2000 covid-patiënten'

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers waarschuwt opnieuw voor code zwart bij omikron: 'Mogelijk 2000 covid-patiënten'

De vooruitzichten die Jaap van Dissel vanochtend in de Tweede Kamer over de omikronvariant schetste, veroorzaken grote zorgen bij IC-baas Diederik Gommers. "We zijn ons rot geschrokken", vertelt de intensivist in Sven op 1. "We krijgen mogelijk 1700 tot 2000 covid-patiënten. Dan moet je keuzes gaan maken, code zwart dus."

Vanochtend had Jaap van Dissel slecht nieuws voor de Tweede Kamer. De omikronvariant kan al in januari dominant worden in Nederland, met mogelijk 600 ziekenhuis- en 100 IC-opnames als gevolg. Daarover is Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), zeer duidelijk. "Dat kunnen we niet aan. Er is nog veel onzeker en we hopen dat het mee gaat vallen als er meer duidelijk is. Maar dit zijn zwarte prognoses."

Als lichtpuntje constateert Gommers momenteel een daling in ziekenhuisopnames. "Wij hopen in januari bij te kunnen komen, om ons voor te kunnen bereiden op het slechtst mogelijke scenario in februari." Als de omikronvariant inderdaad in januari al de overhand krijgt in Nederland, zou dat een ramp zijn volgens hem. "Dan kunnen we als zorg helemaal niet bijtanken."

Te midden van deze zorgelijke prognoses, kwam de Volkskrant gisteren met het bericht dat het Ministerie van Volksgezondheid in september een plan van de NVIC en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) had afgeschoten. Het voorstel pleitte ervoor om buitenlandse verpleegkundigen, goed voor de bezetting van bijna honderd IC-bedden, per 1 december in Nederland aan het werk te zetten. Gommers kan het verhaal bevestigen. "Het plan was nog niet helemaal af, maar wij kregen te horen: op dit moment even niet. Toen hebben we het niet verder uitgewerkt."

De IC-baas heeft begrip voor die beslissing. "Het is ook lastig om dat op zo’n korte termijn te regelen." Toch had hij het personeel liever wel gehad dan niet. "Je had dan iets meer reguliere en acute zorg kunnen doen. Uitgestelde operaties hadden sneller plaats kunnen vinden." Er zit volgens Gommers veel haast achter de voortzetting van de acute zorg. "We wachten de cijfers van het CBS over de oversterfte momenteel af. Het zou goed kunnen dat een deel van die oversterfte niet alleen door covid komt, maar ook door de uitgestelde zorg." Buitenlandse verpleegkundigen invliegen lijkt Gommers dan ook nog steeds een goed idee. "Wij hebben in het Erasmus MC vijftig bedden leeg staan, die zo kunnen worden gebruikt als we het personeel ervoor hebben."

Kuipers gepolst voor ministerschap

Gommers voert het gesprek met Sven Kockelmann op de dag waarop het nieuwe regeerakkoord zal worden gepresenteerd. "Collega Ernst Kuipers is voor zover ik weet gevraagd voor het ministerschap", verklapt hij. "Door wie weet ik niet, dat vind ik ook niet interessant." Gommers hoopt dat de directeur van zijn Erasmus MC voorlopig nergens heen gaat. "Van mij moet hij absoluut blijven. Ik heb er een ontzettend fijne baas aan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie