Naar homepage
Gezondheid

Ouderenbond ANBO: verplicht mondkapjes in verpleeghuizen
EO

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouderenbond ANBO: verplicht mondkapjes in verpleeghuizen

Volgens ouderenbond ANBO moet er een mondkapjesplicht komen in verpleeghuizen. "We hebben mondkapjes in het vliegtuig, het openbaar vervoer, maar voor bezoek aan de meest kwetsbare mensen niet", zegt ANBO-woordvoerder Atie Schipaanboord vandaag in Dit is de Dag.

De Tweede kamer debatteert komende woensdag over de coronamaatregelen en Schipaanboord wil dat het dan besproken wordt: "Je kan het op je tien vingers natellen. Er zijn meer besmettingen, mensen mogen weer op bezoek in het verpleegtehuis, iedereen wordt losser in het gedrag, dus de kans dat er iemand besmet een verpleeghuis inloopt, wordt alleen maar groter, aldus Schipaanboord. "Je hebt als bezoeker niet alleen verantwoordelijkheid voor je eigen familie, maar ook voor de andere bewoners."

Volgens Schipaanboord vinden ook in verpleeghuizen mensen het moeilijk zich aan de regels te houden. "Er zijn bezoekers die keurig anderhalve meter afstand houden bij het bezoek en iets verderop in het restaurant zie je mensen elkaar knuffelen. Dat kan dus niet!" Naast de mondkapjesplicht wil de ANBO-woordvoerder dat bezoekers ook een protocol tekenen, waarin ze verklaren zich te houden aan de anderhalve afstand-regel.

Persconferentie

De ANBO is verbaasd dat de positie van ouderen niet werd genoemd in de persconferentie van premier Rutte afgelopen donderdag. "Geen woord over de verpleeghuizen, die zware maanden achter de rug hebben, met heel veel besmettingen en overleden bewoners. Dat kan toch niet waar zijn?"

Ster advertentie
Ster advertentie